Richard Quest prezintă cele 4 variante pentru Marea Britanie și BREXIT

Dată publicare: 11-12-2018 19:17
Dată actualizare: 11-12-2018 20:37


Presa britanică şi internaţională au evocat marţi un "haos complet" cu privire la Brexit, după ce premierul Theresa May a decis să amâne votul prevăzut în Camera Comunelor asupra acordului încheiat cu Uniunea Europeană

Marți, Theresa May s-a întâlnit cu lideri europeni și oficiali de la Bruxelles, într-o încercare de salvare a acordului. "Orice renegociere este exclusă, dar putem aduce mai multe clarificări", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Richard Quest: ”Oricum ai lua-o, nu există o cale ușoară pentru Theresa May și, implicit, pentru britanici. Pentru moment, prima opțiune ar fi ca Parlamentul să preia controlul.

Numai că, potrivit comentariilor din presă, şefa guvernului este "disperată", "fuge cuprinsă de frică", dar este "într-o mare belea", după ce a renunţat la votul de luni, din Camera Comunelor, de teamă că va pierde "cu o diferenţă semnificativă".

Marți, Theresa May a discutat cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul olandez Mark Rutte, dar şi cu înalţi responsabili de la Bruxelles. Le-a spus că are nevoie "de mai multe asigurări" în privinţa graniței dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care va deveni graniţa dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Cei mai mulţi parlamentari britanici critică "aranjamentele vamale temporare", prin care se prevede necesitatea unor controale la graniţa irlandeză, dacă nu poate fi găsită o soluţie pe termen lung care să le evite. Dar, astfel ar fi impuse reglementări diferite în Irlanda de Nord față de restul Regatului Unit.

În lipsa unei aprobări în Parlament privind acordul de Brexit...”o altă soluție ar fi restartarea negocierilor cu Uniunea Europeană, dar UE a făcut deja cunoscut, fără echivoc, că nu va relua discuțiile privind acordul deja negociat”, explică Richard Quest.

Jean Claude Juncker: ”Acordul la care am ajuns deja este cel mai bun acord posibil. Nu mai este loc pentru niciun fel de renegociere. Desigur, însă, este loc pentru mai multe clarificări și interpretări.

Richard Quest: ”Ar mai fi și o a patra opțiune (n.r. pentru guvernul May), posibilitatea unor alegeri generale în Marea Britanie: pornind de la un vot de neîncredere în Parlament, oamenii ar fi din nou chemați la urne.

Posibil și un al doilea referendum privind separarea de Uniunea Europeană. Dacă nimic dintre acestea nu se întâmplă, ajungem periculos de aproape de a patra opțiune, cu adevărat de nedorit - un BREXIT dur, fără niciun fel de acord cu UE.


VIDEO PROTVPLUS.RO