Presa din UK: Soarta premierului atârnă de un fir de aţă după noul eşec din Parlament


Ultimul update: Miercuri 13 Martie 2019 01:27
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 01:21
Categorie: Stiri Brexit
Theresa May - brexit

Soarta Theresei May atârnă de un fir de aţă după noua înfrângere umilitoare suferită marţi în Parlament prin votul negativ primit de Acordul privind Brexitul, comentează AFP.

Dosar Brexit i-a ocupat premierului britanic aproape în exclusivitate timpul şi i-a otrăvit mandatul de la venirea sa la putere, mai precizează aceeași sursă.

Chiar dinainte de aflarea rezultatului votului circulau zvonuri potrivit cărora o parte din membrii guvernului său doresc să o vadă pe Theresa May părăsind funcţia de premier înaintea acestei veri. Acum s-ar putea ca numărul celor care îi vor cere demisia să crească.

Venirea în fruntea guvernului în iulie 2016 a acestei sexagenare fără un farmec special, dar cu reputaţia de persoană silitoare, la o zi după referendumul care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, i-a liniştit la început pe britanici.

Dar acum, trei ani mai târziu, Marea Britanie riscă să părăsească UE fără protecţia unui Acord de retragere. O situaţie atribuită liderului conservator, care a subestimat disensiunile din cadrul propriului partid şi dificultatea negocierilor care o aşteptau cu Bruxelles-ul, consideră analiştii şi mass-media.

"A apărut la început ca o forţă unificatoare, dar în cele din urmă a dat dovadă de puţin curaj, imaginaţie sau talent în gestionarea negocierilor Brexitului", estimează ediţia din această săptămână a revista conservatoare The Spectator.

Pierderea majorităţii parlamentare în primăvara anului 2017, după alegerile anticipate convocate chiar de ea, convinsă că le va câştiga cu uşurinţă, i-a complicat sarcina. Această lipsă de fler politic a constrâns-o să se alieze cu micul partid ultra-conservator nord-irlandez DUP, care îi dictează cerinţele în dosarul Brexitului şi îi slăbeşte autoritatea. De atunci, trecând dintr-o criză în alta, a avut de înfruntat demisia câtorva miniştri importanţi, două moţiuni de încredere, inclusiv una din partea propriului partid, precum şi respingerea masivă de către Parlament, în două rânduri, a Acordului privind Brexitul.

Până acum Theresa May s-a ridicat de fiecare dată, fidelă reputaţiei sale de persoană perseverentă, care percepe Brexitul ca pe o misiune de îndeplinit. "Autoritatea sa este însă acum fărâme", a declarat marţi, după votul din Parlament, şeful Partidului Liberal-Democrat Vince Cable.

Simţul datoriei îi vine din experienţa sa de fiică de pastor. "Când eşti fiica unui pastor, ai anumite responsabilităţi", a declarat ea în 2012 pentru Daily Telegraph.

Theresa May s-a născut în 1956. Copil unic, a crescut la ţară, în peisajul fermecător din Cotswolds, o regiune deluroasă din sud-vestul Angliei. Discretă, a fost însă ambiţioasă încă din adolescenţă, când visa să devină politician şi apoi prima femeie şef de guvern din Marea Britanie.

Deşi Margaret Thatcher i-a suflat acest titlu, Theresa May a reuşit să devină prima femeie secretar general al Partidului Conservator în perioada 2002 -2003. In acest rol, ea s-a remarcat într-un discurs în care le-a cerut colegilor ei conservatori, pe atunci foarte pregnant de dreapta, să scape de imaginea de partid meschin. "Este un conservator care crede în justiţia socială", spune despre ea fostul său consilier apropiat Nick Timothy.

După ce l-a susţinut pe David Cameron să câştige şefia Partidului Conservator în 2005, May a fost recompensată cu portofoliul afacerilor interne, atunci când Cameron a ajuns în Downing Street în 2010.

Rămâne în postul de ministrul de interne care o expune destul de mult timp de şase ani, remarcându-se prin gestionarea fermă a imigraţiei. Însă tăierile bugetare pe care le face în cadrul poliţiei o expun criticilor, după seria de atentate revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic în primăvara 2017 şi creşterea infracţiunilor cu arme albe.

Descrisă de apropiaţi ca fiind o persoană călduroasă, cu silueta sa longilină şi părul cărunt, tăiat scurt, Theresa May suferă de pe urma unei imagini de persoană cu o atitudine rece în intervenţiile sale publice, ceea ce face ca premierul să apară portretizată în mod regulat în caricaturi ca un robot.

Singura sa tuşă vizibilă de fantezie sunt colierele enorme şi pantofii cu imprimeu leopard, un mod de a arată că, sub aparenţa sa liniştită, este capabilă să îşi asume riscuri, potrivit fostei sale consiliere de relaţii publice Katie Perrior.

Sursa: Agerpres

Prima reacție a României după eșecul votului pentru Brexit. Ce se întâmplă cu cetățenii români
Prima reacție a României după eșecul votului pentru Brexit. Ce se întâmplă cu cetățenii români
Parlamentul britanic votează miercuri dacă UK iese din UE fără acord. Reacția Theresei May
Parlamentul britanic votează miercuri dacă UK iese din UE fără acord. Reacția Theresei May
Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic
Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic
Parlamentul britanic votează miercuri dacă UK iese din UE fără acord. Reacția Theresei May
Parlamentul britanic votează miercuri dacă UK iese din UE fără acord. Reacția Theresei May
Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic
Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic
VIDEO PROTVPLUS.RO
Brexit. Protest în fața Curții Supreme din UK - 3
Audieri la Curtea Supremă în dosarul suspendării Parlamentului de către premierul Johnson
Cu 6 săptămâni înainte de termenul limită, "operațiunea Brexit'' bate pasul pe loc
Anunțul lui Nigel Farage privind ieșirea UK din UE. Ce se va întâmpla cu Brexitul
Scandalul Brexit. Răspunsul lui Boris Johnson la întrebarea dacă a mințit-o pe Regină
Raportul pe care Guvernul UK îl ținea ascuns. Efectele grave ale unui Brexit fără acord
Vești bune pentru studenții români din UK. Ce se va întâmpla după Brexit
Boris Johnson
Lovitură pentru Boris Johnson. Parlamentarii refuză din nou alegerile anticipate
Guvernul britanic va suspenda Parlamentul de la Londra. Mesajul premierului Johnson
Planul UK în cazul unui Brexit fără acord: Cum pot cetățenii UE să rămână în Anglia
Nou eșec pentru Boris Johnson. Moțiunea privind alegeri anticipate a fost respinsă
Impas în planul UK de a bloca libera circulație a cetățenilor UE din prima zi de Brexit
Regina Elisabeta a aprobat suspendarea parlamentului britanic, înainte de Brexit