May: Parlamentarii vor primi „o analiză potrivită”, înaintea votului „acordului final”

Dată publicare: 31-01-2018 10:44
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Theresa May

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat miercuri că parlamentarii vor primi o analiză oficială a oricărui acord privind Brexitul înainte de a li se cere să îl aprobe.

Prim-ministrul britanic a respins informaţiile apărute într-un articol care prezenta înrăutăţirea economiei indiferent de scenariul ieşirii din UE, relatează Reuters, citează Agerpres.

Buzzfeed News a relatat luni că economia Marii Britanii se va înrăutăţi dacă ţara va părăsi Uniunea Europeană cu un acord de comerţ liber, cu acces pe piaţa unică sau chiar fără nicio înţelegere, citând o analiză guvernamentală.

Studiul, realizat pentru Ministerul britanic pentru Brexit, evaluează impactul pe care ar urma să îl aibă ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar asupra economiei ţării, evocând mai multe scenarii în acest sens.

Dar May a declarat că informaţia este o "interpretare selectivă a unei analize foarte preliminare, pe care miniştrii nu au semnat-o".

Ea a precizat că parlamentarii britanici vor primi o analiză asupra acordului actual la care Marea Britanie ajunge cu Uniunea Europeană înainte unui vot ce va permite parlamentarilor să accepte sau să respingă o înţelegere negociată.

"Când vine momentul ca parlamentul să voteze asupra acordului final, ne vom asigura că parlamentul are analiza potrivită pe baza căreia trebuie să fie pe deplin informat, să îşi bazeze decizia", a declarat May reporterilor, care o însoţesc în China pentru o vizită comercială.

Votul parlamentar este un potenţial "punct de aprindere" în procesul Brexit. Încă nu a fost stabilită o dată a acestui vot, dar el va avea loc după încheierea termenilor finali de "divorţ".

Potrivit lui May, este greşit să se publice orice analiză oficială până când nu se cunosc termenii acordului, în parte pentru că făcând acest lucru pot fi prejudiciate negocierile.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO