Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 20 Septembrie 2018 16:49
Categorie: Brexit
Donald Tusk si Theresa May

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că planul de parteneriat al Marii Britanii cu UE, propus de premierul Theresa May după BREXIT, nu va funcționa.

Potrivit BBC News, Tusk a afirmat că acest plan riscă să submineze poziția Uniunii Europene de piață unică.

El a făcut aceste declarații la finalul summit-ului de la Salzburg, unde liderii celor 27 de state UE s-au adunat ca să discute această problemă.

Theresa May le-a cerut să își clarifice pozițiile cu privire la granița irlandeză și să fie de acord cu propunerile ei ”serioase”. Deocamdată nu există niciun acord în privința găsirii unei soluții la problema cauzată de felul în care va fi ”filtrat” accesul din Irlanda de Nord.

Tusk a adăugat faptul că octombrie va fi ”momentul adevărului” pentru a ajunge la o înțelegere în privința planului de retragere a Marii Britanii din UE și că, ”dacă vor exista condițiile necesare”, atunci va fi organizat încă un summit în noiembrie, pentru ”formalizarea” acestora.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, iar, în prezent, ambele părți încearcă să ajungă la un acord.

La summit-ul de la Salzburg, România s-a pronunțat pentru unitatea Uniunii Europene

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis, aflat la summit-ul de la Salzburg, s-a pronunțat pentru menținerea unității UE 27.

Klaus Iohannis

”Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța menținerii unității UE 27 și de continuare a negocierilor cu o singură voce în scopul încheierii unui acord corect și echitabil cu Marea Britanie. Președintele României a arătat, de asemenea, că principala prioritate este finalizarea Acordului de retragere cât mai curând posibil și găsirea unor soluții privind aspectele divergente, în special cu privire la Irlanda.

Președintele Klaus Iohannis a evocat și necesitatea identificării de modalități de continuare a cooperării cu Marea Britanie, având în vedere că aceasta din urmă și Uniunea Europeană au obiective comune la nivel internațional.” - se arată în comunicat.

Există un sprijin 'aproape unanim' al liderilor UE pentru un al doilea referendum privind Brexitul, susţine premierul maltez

Susţinătorii unui al doilea referendum privind Brexitul au primit joi un sprijin neaşteptat din partea unor lideri europeni, care au pledat pentru o nouă consultare populară în speranţa că ar putea fi întors rezultatul celei din 26 iunie 2016, când britanicii s-au pronunţat majoritar pentru ieşirea ţării lor din UE, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Premierul maltez Joseph Muscat a spus la postul BBC că există chiar un sprijin 'aproape unanim' al liderilor europeni pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. 'Există în jurul mesei (liderilor europeni n.red) un punct de vedere unanim, sau aproape unanim, prin care am dori să se producă aproape imposibilul, ca Marea Britanie să organizeze un alt referendum', a afirmat Muscat.

'Cei mai mulţi dintre noi s-ar bucura dacă ar exista o posibilitate ca poporul britanic să pună lucrurile în perspectivă, să vadă ce s-a negociat, să vadă opţiunile şi apoi să decidă odată pentru totdeauna', a mai spus premierul maltez.

Declaraţia sa a fost aprobată direct de omologul său ceh, Andrej Babis.

'Sperăm ca în final să ajungem la un acord (privind Brexitul n.red), însă pe ansamblu sunt foarte nemulţumit că Marea Britanie pleacă, aşa că probabil ar fi mai bine să se ţină un al doilea referendum şi probabil că oamenii şi-ar schimba părerea', a spus premierul ceh tot la BBC.

Deşi în Marea Britanie adversarii Brexitului aduc adesea în discuţie ideea unui nou referendum, posibilitatea ca acesta să fie convocat este foarte redusă, iar premierul Theresa May a exclus-o în mod repetat.

'Ştiu că mulţi dintre voi nu doresc Brexitul', le-a spus ea celorlalţi lideri europeni la dineul de lucru desfăşurat miercuri la Salzburg, unde şefii de stat sau de guvern din UE s-au reunit la un summit informal cu două puncte principale pe agendă, migraţia şi negocierile privind Brexitul.

'Dar este important ca un lucru să fie clar: nu va exista un al doilea referendum în Marea Britanie (...) Poporul a dat verdictul şi, ca prim-ministru, îl voi pune în practică. Marea Britanie va pleca (din UE) pe 29 martie anul viitor', a conchis şefa guvernul de la Londra în aceeaşi intervenţie.

Deşi negocierile privind condiţiile generale ale Brexitului au înregistrat progrese, după cum spun protagoniştii lor, ele continuă totuşi să se împiedice de stabilirea viitoarelor relaţii economice dintre UE şi Marea Britanie şi mai ales de complicata problemă a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cuprinzătoare, pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar urma să iasă din UE fără niciun acord.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Donald Tusk si Theresa May Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
brexit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV Agerpres BBC NEWS

Îndemnul lui Macron pentru liderii europeni în negocierile pentru Brexit
Îndemnul lui Macron pentru liderii europeni în negocierile pentru Brexit
Meleșcanu a semnat o declarație comună cu Polonia și Lituania referitoare la BREXIT. Iohannis confirmă
Meleșcanu a semnat o declarație comună cu Polonia și Lituania referitoare la BREXIT. Iohannis confirmă
Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit
Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit
Primarul Londrei cere un nou referendum privind BREXIT, ”cu opțiunea de a rămâne în UE”
Primarul Londrei cere un nou referendum privind BREXIT, ”cu opțiunea de a rămâne în UE”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Theresa May
BREXIT. Liderii UE au dat o lovitură devastatoare speranțelor Theresei May
BREXIT. UE, iritată de noile cereri ale Londrei. Mesajul transmis Theresei May
BREXIT. Theresa May ar putea fi demisă de la șefia guvernului britanic
Mesaj tranșant al Angelei Merkel despre BREXIT, după întâlnirea cu Theresa May
Richard Quest prezintă cele 4 variante pentru Marea Britanie și BREXIT
Brexit. Theresa May se întâlneşte azi cu Mark Rutte şi Angela Merkel. Ce vrea să obțină
Brexit
Theresa May a amânat votarea acordului pentru Brexit, de treamă să nu fie respins
Theresa May amână votul din parlament privind Brexit-ul anunțat pentru marţi
Curtea de Justiţie a UE: Marea Britanie poate renunţa unilateral la Brexit
Efectele negative ale Brexit-ului. Englezii vor plăti mai mult pentru un sandviș
Avocatul General al UE: Marea Britanie poate încă să oprească Brexit
Londra recunoaște că orice fel "Brexit" va afecta economia britanică în mod negativ