BREXIT-ul va fi amânat. UE a oferit Marii Britanii două variante, Theresa May a acceptat

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeană şi Marea Britanie primesc o mult-râvnită gură de oxigen pe drumul anevoios al Brexitului. După discuții până târziu în noapte, la Bruxelles, liderii europeni au căzut de acord ca Brexitul să se amâne dincolo de 29 martie.

Marea Britanie a primit două noi termene-limită: 12 aprilie sau 22 mai - până la care trebuie să părăsească Uniunea, cu sau fără acord. Premierul Theresa May a anunţat că va face tot ce îi stă în putinţă să convingă parlamentul să-i susţină înţelegerea cu Bruxelles-ul, săptămâna viitoare, în cadrul unui al treilea vot.

După miezul nopţii, la capătul a 8 ore de discuţii extenuante, liderii europeni au ajuns la un compromis.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: "Consiliul European a decis să aprobe acordul de la Strasbourg privind amânarea Brexitului. Guvernul britanic are în continuare următoarele opţiuni: un Brexit cu acord, un Brexit fără acord, o amânare mai lungă sau revocarea Articolului 50."

Citește și
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Mai precis, dacă aleşii britanici susţin Acordul de Brexit, într-un vot programat săptămâna viitoare, atunci Marea Britanie va părăsi Uniunea pe 22 mai, cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare.

Dacă legislativul se încăpăţânează în refuzul său, May poate să înainteze propuneri noi, să ceară o nouă amânare sau să capituleze în faţa unui Brexit haotic până pe 12 aprilie.

Orice amânare dincolo de acest termen, obligă Londra să participe la alegerile europarlamentare.

Mulţumit de rezultatul reuniunii, Tusk a glumit cu reporterii despre acel loc special în iad, pe care credea, la un moment dat, că îl merită cei care au susţinut Brexitul fără a avea un plan în minte.

Reporter: Dacă aleşii britanici nu vor susţine săptămâna viitoare, credeţi că acel loc special din iad ar trebui mărit ca să includă mai mulţi membri ai Camerei Comunelor?
Donald Tusk, preşedintele Consilului European: Cum a spus Papa, iadul e încă gol. Asta înseamnă că e loc suficient.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: "Să nu mergeţi în iad!"

În ciuda unui optimism temperat, nimeni la Bruxelles nu a scoate însă din discuţie un Brexit fără acord.

Mark Rutte, premierul Olandei: "Avem veşti relativ bune. Nu e totul minunat şi demersul rămâne dificil, dar cred că am reuşit să evităm un Brexit haotic pentru săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare."

Înainte să se întoarcă acasă, pentru noi negocieri dificile cu Parlamentul, May a încercat să repare din daunele declaraţiilor de zilele trecute, când a dat vina pe aleşi pentru impas.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Eu mi-am exprimat frustrarea şi ştiu că şi parlamentarii sunt frustraţi. Au o sarcină grea. Sper să fim toţi de acord că am ajuns în momentul deciziei."

Pe de altă parte, premierul a scos din discuţie posibilitatea anulării cu totul a Brexit-ului, după ce o petiţie în acest sens a strâns peste 2 milioane de semnături.

Ministerul Apărării a deschis un centru operaţional la Londra pentru cazul unui Brexit fără acord

Ministerul britanic al Apărării a deschis joi un centru operaţional într-un buncăr antiatomic în centrul Londrei, în perspectiva unui eventual Brexit fără un acord cu Uniunea Europeană, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al instituţiei.

Centrul este dotat cu toate 'infrastructurile necesare' şi dispune de 'o echipă pregătită să susţină orice acţiune în caz de necesitate', a precizat purtătorul de cuvânt.

'Pe măsură ce ne apropiem de o posibilă ieşire (din UE) fără acord, este locul de unde răspunsul ar putea fi coordonat', a adăugat el.

Buncărul se află sub clădirea principală a Ministerului Apărării, în cartierul ministerial Whitehall, în plin centrul Londrei. Conform presei britanice, este vorba despre o instalaţie utilizată în caz de urgenţă naţională, iar personalul militar ar putea fi folosit pentru a transporta alimente, carburanţi şi alte produse în caz de dificultăţi la frontieră.

În decembrie, ministrul apărării Gavin Williamson a anunţat că 3.500 de militari ar putea fi mobilizaţi pentru a sprijini serviciile guvernamentale care le-ar solicita ajutorul.

Aceste trupe sunt 'pregătite', a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

În plus, la începutul săptămânii a fost activată operaţiunea militară de gestionare în situaţie de criză pentru Brexit, denumită 'Operaţiunea Redfold'.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Analistul Cristian Diaconescu: Cum va fi afectată România de ieșirea Marii Britanii din UE
Analistul Cristian Diaconescu: Cum va fi afectată România de ieșirea Marii Britanii din UE

Cu opt zile rămase până la Brexit, Theresa May a aruncat miercuri seară mingea în terenul Parlamentului. Şefa Guvernului şi-a exprimat solidaritatea cu „britanicii obosiţi de lupte şi jocuri politice".

Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”
Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că oricât de "imperfectă" ar fi Uniunea Europeană, aceasta poate fi îmbunătăţită.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.