Ghid de frumusete de acum 140 de ani: "Sa te ungi pe fata cu untura si sa te piepteni 20 de minute"
Bilioteca Britanica a reeditat doua ghiduri de frumusete din epoca victoriana. In anii 1800, cosmeticele erau considerate imorale, insa femeile erau sfatuite sa se ingrijeasca, doar ca prin metode care par acum incredibile.
In anul 1837, cand regina Victoria a devenit suverana Marii Britanii, intregul imperiu britanic a fost supus unui cod moral foarte strict.
Cosmeticele nu erau premise si oamenilor li se recomanda abstinenta sexuala, scrie Daily Mail.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cu toate acestea, femeile erau sfatuite cum sa aiba grija de frumusetea si igiena lor.
Una dintre carti, intitulata “Frumusetea, ce este si cum sa o pastrezi”, a fost publicata prima data in 1873. Ea prezinta cititoarelor “trucuri” cosmetice din aceasta epoca puritana.
Astfel, doamnele care se respecta si vor sa fie atragatoare trebuie sa foloseasca masti faciale, din ingrediente 100% naturale.
Acum insa, putine femei ar accepta sa foloseasca masti din maduva osoasa bovina sau untura.
Parul lung trebuie periat timp de 20 de minute, atat ziua, cat si seara.
De retinut insa un sfat foarte actual: femeile sa se spele pe dinti cu periute moi, speciale. Acestea erau facute din par de bursuc.
Pe langa acest sfat de bun simt, cartea mai include o precizare foarte utila, avand in vedere poluarea atmosferica din Londra acelor timpuri: “apa cu care te speli pe fata si corp sa fie apa de ploaie, dar daca este vorba de Londra, apa sa fie mai intai filtrata, ca sa se curete de murdarie”.
“Vopseaua de buze este folosita de unele femei absurde, credem noi. Nu avem nevoie decat de foarte putina si atunci persoana trebuie sa-si asume riscul”, scrie in ghidul de frumusete.
In epoca victoriara, numai actritele si prostituatele apareau machiate strident. Femeile din inalta societate foloseau un machiaj foarte discret, natural.
Exista si o un ghid vestimentar pentru domnii eleganti, publicat in 1876: “Arta vestimentatiei pentru domni, la preturi reduse”.
Cartea era semnata de “un domn de la club”, in timp ce ghidul pentru femei era scris de “o doamna”.