Ne vom confrunta cu ger cumplit, urmat de fenomene extreme. Explicațiile ANM
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
De altfel, luna aprilie a fost cea mai caldă din ultimii 120 de ani. Toate din cauza încălzirii globale, efect direct al poluării. În aceste condiţii ne putem aştepta, pe termen lung, spun specialiştii, ca anotimpurile să se amestece şi să trăim o succesiune de fenomene extreme.
Pare o bandă rulantă care transporta zăpadă, însă este de fapt un TIR îngropat sub nămeţi uriaşi. Imaginile au fost filmate luni în Austria.
Asemenea fenomene extreme au avut loc în toată Europa Centrală, din Franţa, Germania, Austria, nordul Italiei şi până în Balcani, unde zăpada a creat mari probleme. Ninsorile abundente vin după o perioadă caldă. Şi se pare că urmează un ger cumplit, după care din nou o încălzire nefirească, şi iarăşi zăpadă, potrivit Centrului European pentru Prognoză.
În România, meteorologii au anunţat că anul care a trecut a fost al treilea cel mai cald de la 1.900 încoace. Temperatura medie a fost de 11,57 de grade, cu un 1,5 grade peste media secolului. Efectele acestor anomalii sunt majore, spun specialiştii.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: "Te poţi aştepta ca odată cu încălzirea globală în următoarele decenii iarna să nu mai fie cea pe care o cunoşteam noi şi să fie practic o succesiune de episoade calde şi reci, per total poţi să ai o iarnă caldă în medie, dar cu episoade limitate în timp foarte severe, şi lucrurile se pot aşeza cu totul altfel decât eram obişnuiţi. E o caracteristică a schimbării climei din păcate."
Anul care a trecut am avut 9 luni anormale din punct de vedere termic. Abaterile au oscilat între 3 şi 4,7 grade. De fapt luna aprilie 2018 a fost cea mai caldă luna aprilie de când se fac măsurători meteorologice la noi în ţară. S-au înmulţit însă fenomenele extreme: tornade, inundaţii, secetă, viscole şi caniculă.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: "Devine din ce în ce mai clar că schimbarea climatică nu înseamnă doar încălzire graduală şi nu înseamnă doar modificări în regimul mediu, ci se schimbă tiparele vremii. Se schimbă caracteristicile schimbului de căldură şi umiditate între componentele sistemului climatic."
Iar asta într-un mod accelerat. Nouă din ultimii zece ani sunt în topul anilor cu cele mai mari anomalii climatice.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!