Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți merg în vacanță cu rulota sau cortul. Campingurile sunt puține și oferă condiții modeste

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vacanța cu rulota sau cortul câștigă tot mai mulți adepți, însă infrastructura pentru acest gen de turism a rămas mult în urmă la noi în țară.

Pe forumuri, cunoscătorii vorbesc despre cel puțin 200 de locuri de campare, dar la o verificare atentă numai jumătate sunt autorizate, iar condițiile sunt și acolo minime.

La poalele Pietrei Craiului, în zona Plaiul Foii - Zărnești, găsim trei campinguri pline de turişti. Nici unul nu e pe lista structurilor autorizate. Însă oaspeţii sunt mulţumiţi că au unde înnopta.

În toată ţara, avem doar 119 locuri autorizate, în care putem sta peste noapte, cu cortul său cu rulota. 88 sunt campinguri, iar restul sunt spaţii mici, în curtea unor pensiuni sau în gospodăria oamenilor. Nici unul nu a reuşit să atingă standardul de 4 stele şi doar câteva au 3 stele. Aşadar, trebuie să ne mulţumim cu condiţii modeste, de una sau două stele, dacă dorim să practicăm acest gen de turism.

Chiar şi campingurile de o stea ar trebui să asigure un minim confort. Potrivit normativelor ar trebui să aibă parcele acoperite cu gazon, bine iluminate, un spaţiu dotat pentru spălatul şi călcatul lenjeriei, un teren de sport şi un magazin cu produse alimentare. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, spune acest bărbat, care a străbătut jumătate de ţară cu rulota.

Citește și
Rulote
Românii nu se dau în vânt după închirierea de autorulote. Prețurile ajung la nivelul unei camere de hotel

Turist cu autorulota: "Nu există alimentare cu apă, nu erau suficiente locuri unde puteai să te alimentezi cu curent electric, dacă erau mai multe autorulote, nu încăpeai."

Pe litoral se află un sfert din campingurile României. Cele care oferă mai multe facilităţi au tarife mai mari.

De cele mai multe ori vă pun la dispoziţie doar toaletele şi locul de campare pentru rulota. Însă sunt campinguri unde veţi găsi toate utilităţile, iar tariful porneşte de la 120 lei pe zi.

Turist: "E foarte greu de găsit un camping decent, să ai curent, să ai apă, să ai toalete, duşuri, apa caldă."

În România turiştii pot înnopta gratis şi în afara locurilor autorizate, aşa numitul off-camping. Au însă o altă problemă: nu au unde să deverseze apă murdară din rulotă.

Marian Mocanu, secretar general Asociaţia Română de Caravaning: "În afară, în momentul în care circulam şi ne oprim la o benzinărie pe autostradă, acolo găsim spaţii dedicate pentru aceste: deversare caseta, apa gri, poţi alimenta cu apă potabilă."

În străinătate, autorităţile locale care vor să încurajeze turismul cu rulota au creat mici parcări la marginea localităţilor, unde oamenii pot rămâne o noapte, ca să viziteze oraşul. La noi Direcţia de Control turism din cadrul Ministerului Economiei poate da amenzi de până la 50.000 de lei pentru campingurile neautorizate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult