Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, ţară de pensiuni şi hoteluri, dar fără campinguri. "Utilităţile te ucid"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi are un potenţial uriaş, România - practic - nu există pe harta turismului de camping din Europa.

Avem puţine locuri de campare civilizate, iar turiştii sunt în general străini. Romanii n-au prins încă gustul cortului sau al rulotei şi, comozi din fire, aleg mai degrabă camera de hotel, cu baie şi restaurant la parter.

Statistică europeană arata ca ţara noastră atrage doar 0,06 la sută din turiştii dornici de camping. Fruntaşe sunt Franţa, Italia şi Marea Britanie.

Un camping civilizat este construit în primul rând pe un teren neted şi plin de verdeaţă. Are toalete şi duşuri cu apă caldă, un loc pentru gătit şi unul pentru spălat rufe. În plus, accesul la internet este liber, iar copiii au cel puţin un loc de joacă. Aşa ceva există la noi, în judeţul Braşov, chiar la poalele castelului Bran.

„Este primul camping în România care se ridică la standardele campingurilor din alte ţări. Pe unde am fost, în general se campează la marginea unui râu ca să poţi să te speli cât de cât, să ai o lizieră a pădurii să strângi vreascuri, te duci la toaletă unde se duce şi ursul..."

Citește și
atac ursi
O tânără a rămas fără ambele mâini după ce a fost atacată de urşi în camping

Din păcate, România are în prezent doar 680 de campinguri, cam cât Cehia, Croaţia sau Austria, state cu o suprafaţă mai mică decât ţara noastră.

„E foarte greu de întreţinut, utilităţile te ucid. Curentul, gaz, o groază de de autorizaţii: mediu, apele romane, pompieri birocraţie stufoasă”, spune administratorul unui camping.

În plus, din 100 de înnoptări în ţara noastră, doar una a fost la camping, restul la hotel sau pensiune.

Tot în judeţul Braşov, în Băile Perişani, exista un loc de campare unde turiştii plătesc între 50 şi 100 de lei pe noapte. Iar la Burluși, în Argeş, proprietarul unui camping susţine că în 19 ani nu a reuşit să-şi scoată investiţia. Cele 6 căsuţe au televizor şi frigider, dar duşuri şi bai sunt numai două.

"Avem turişti care ni se plâng de lipsa campingurilor. Mai ales străinii”, spune proprietarul. Ţările europene care atrag cei mai mulţi turişti în camping sunt Franţa, Italia şi Marea Britanie. Din totalul înnoptărilor la camping, doar 0,06 la sută au fost în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult