Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacţia unor turişti australieni când gustă din "mâncarea săracului", la Sibiu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gospodine iscusite ne-arata cum se pregăteşte crapul pârjolit şi aşezat apoi pe foi de varză, zeama cu perişoare cât pumnul, găluşte cu nucă sau minciunele.

Iar norocoşii care le-au stat astăzi prin preajmă, la muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, nu doar că le-au gustat, dar au plecat acasă şi cu retete-minune.

Festivalul Astra Multicultural a fost o savuroasă călătorie culinară în bucătăriile minorităţilor etnice din ţara noastră.

Şi-n timp ce gospodinele din Delta Dunării au încins tigăile şi cratiţele, gospodarii din Nădlac au atras turiştii cu mireasma cârnaţilor cu paprica, cu găluştele slovace fierte îndelung la abur şi tăvălite apoi prin miez de nucă, scorţişoară şi mac dulce.

„Se fac aşa de simplu, apă, sare, drojdie, zahăr şi puţin ulei şi faina cât cuprinde. Asta era pe vremuri mâncarea săracului”, explică o bătrână de origine slovacă.

Citește și
Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii
Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii

„E minunat, ne place atmosfera de aici şi mâncărurile diferite. venim în Europa şi experimentăm lucruri pe care nu le avem în Australia”.

Sarmalele în foi de viţă au vrăjit şi ele asistentă, iar odată pregatita- - "zeamă" cu perişoare n-a stat prea mult în ceaune!

CIPRIAN ȘTEFAN, directorul muzeului Astra „Avem peste 9 etnii, după cum vedeţi e un adevărat maraton gastronomic. Avem lipoveni, ucrainieni, minoritatea slovacă, saşi, secuii şi minioritatea romă."

Pofticioşii care au vrut un prânz îndestulător şi gustos au donat câte 10 lei pentru o porţie. Banii vor fi folosiţi pentru ajutorarea meşterilor populari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult