Punctele gastronomice locale, o opțiune ieftină pentru turiștii care nu vor să mănânce la restaurant. Cât costă o masă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gazdele care ne invită la masă cresc animale și cultivă legume, dar oferă și camere de închiriat, plimbări cu caii sau cu bicicleta.
În toată țara sunt acum peste 300 de puncte, în condițiile în care, în urmă cu șase ani, erau doar 16.
În Vama Buzăului, în județul Brașov, sunt 22 de puncte gastronomice locale. Le recunoaștem după semnul de la poartă, dar sunt promovate și de centrul de informare turistică. Meniul, format din ciorbă, fel principal și desert, costă 80 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. În weekend, într-o curte ajung și 60 de oameni la masă.
Denisa Nae, turist: „Te simți altfel, te simți de-al casei”.
Ionuț Bostan, turist: „A fost mâncarea foarte bună de prima dată și am zis nu, mergem acolo”.
Succesul lor a contribuit la dezvoltarea comunităților rurale. Astfel, mai multe familii au o sursă de venit și nu își mai caută de lucru la oraș.
Nicoleta Burlac, reprezentantul unui punct gastronomic: „Avem vacă, porci, găini, iepuri, tot ce trebuie, oi. Mâncarea pe care o punem pe masă are gust".
Unii proprietari încearcă să-i atragă pe clienți cu diverse oferte. Una dintre ele, plătești o dată, mănânci cât vrei.
Ana-Maria Silaghi, reprezentantul unui punct gastronomic: „Dacă cineva dorește trei porții de ciorbă, primește trei porții de ciorbă, la felul doi la fel, la desert la fel".
Rezervările se fac, de regulă, pe bază de programări.
Anca Vlad, reprezentant punct gastronomic: „Și pe weekend ar fi bine cu programare că dacă e fluxul mare, capacitatea nu e atât de mare".
În toată țara sunt acum 316 puncte gastronomice locale. Cele mai multe sunt în Brașov, Tulcea și Sibiu.
Ajutată de autorități, Asociația Gastro Local a creat un site unde pot fi găsite. Însă nu toate punctele gastronomice s-au înscris acolo. Între timp, în unele locuri au apărut și afaceri noi. Localnicii au dezvoltat conceptul de „camere la munte", pentru a reține turiștii cât mai mult timp la ei.
Natalia Florea, reprezentant camere de închiriat: „Dacă intră întâi la un punct gastronomic și nu au cazare sunt dirijați către cazare".
În afară de bucătăria locală, vizitatorii pot încerca și alte experiențe: plimbări cu calul sau căruța, picnicuri, închirieri de biciclete sau glamping.