Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parada lolelor la Agnita. Cei care le-au recunoscut au fost recompensați cu gogoși

Peste 200 de lole vesele şi gălăgioase au alungat iarnă din Agnita, judeţul Sibiu! Înarmate cu bice, costume şi măşti, pun pe fugă spiritele rele şi croiesc drum primăverii.

Întreaga procesiune este şi un omagiu adus unei eroine de-a locului, Ursula, tânăra curoajoasă despre care se spune că reuşit să îi sperie astfel pe invadatorii turci.

Toată lumea a primit cadouri dulci ...iar asta a mai alungat din spaima celor mici.

În secolele 16 şi 17, la parada lolelor erau prezente toate breslele din comunitatea săsească. Lada cu zestre era purtată cu mândrie, iar "conducătorii" comunităţii o primeau în grijă. Lolele mascate făceau şi atunci un tărăboi de nedescris, tocmai ca nimeni să nu se apropie de comoară saşilor.

Lolele colindă străzile vechiului oraş, pocnind din bici pentru a alunga spiritele rele şi iarna. Cine le recunoaşte, primeşte drept recompensă câte o gogoaşă.

Citește și
neversea
A fost lansat filmul oficial al Neversea 2019. Tinerii din toată lumea, impresionați

Copil: Am văzut câţiva oameni mascaţi. Reporter: Aha, nişte lole? Copil: Da! Reporter: Cum sunt ele? Înfricoşătoare? Copil: Hmmm. Un pic. Un pic dar nouă nu e frică. Reporter: Ce aţi primit? Copil: Nişte gogoşi. Aici. Reporter: E dulce? Copil: Da. Reporter: A mai trecut din frică un pic? Copil: Da.

Odată ce parada ajunge în centrul oraşului, fiecare breaslă îşi prezintă meşteşugul şi un dans specific alături de un ursar.

Lolă: „Rolul unei lole este să alunge spiritele rele şi să aducă fericire şi noroc în casă ce o vizitează. Între lole există o disciplină foarte puternică, de aceea avem şi un umăr de înregistrare. O lolă care nu este disciplinata, anul următor nu are ce cauta între noi."

Lolă: Copiii se sperie? La început îs sperioşi, dar primesc o gogoaşă şi imediat devin bucuroşi şi se încadrează cu noi, se distrează. Reporter: Cu ce alungaţi iarna? Lolă: Văd că aveţi bice.

Oameni sosiţi de pretudindeni s-au amuzat şi au rămas uimiţi la vederea lolelor.

Turist: „E foarte interesant! E parte din cultura locală, din istoria îndepărtată, deci pentru mine este foarte interesant să iau parte la aşa ceva. E tare colorat obiceiul ăsta şi cred că arată diversitatea culturală din Roamania. Îmi place foarte mult!”

Bărbat: „Nu ne sperie, trebuie speriate spiritele rele, ele trebuie speriate. Pe noi nu ne mai sperie.”

Fuga Lolelor, deşi dăinuie de câteva secole, în anii comunismului a fost interzisă. Din 2006, obiceiul a prins însă viaţa din nou.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult