Modifica setarile cookie
Toate categoriile

National Geographic: Cele 6 feluri de mâncare care trebuie încercate în București, de la ridiche murată la mămăligă fondue

Scena gastronomică din București evoluează într-un ritm amețitor, bucătarii din restaurantele și bistrourile orașului completând rețetele tradiționale cu noi feluri de mâncare care îți lasă gura apă.  

De la supă de pește cu zer și gulie afumată la deserturi inspirate din costumele tradiționale, National Geographic ne arată cum se conturează o nouă bucătărie românească.

1. Kané: Ridiche albă murată și gulie afumată

Noua bucătărie românească este la ordinea zilei la Kané, un loc atmosferic în care preparatele sunt atât despre spectacol, cât și despre aromă. Deși nu este un restaurant vegetarian, chef Cătălin Bejenariu pune în valoare versatilitatea legumelor de înaltă calitate care abundă în România, cu meniuri de degustare care urmează anotimpurile. Căutați mâncăruri creative, cum ar fi un trandafir de ridiche murată, care se așează frumos pe o tartă umplută cu gulie afumată, presărată cu emulsie de arpagic și microierburi.

2. Zexe: prăjitura Carmen Sylva

La această braserie șic, chef cofetar Ana Consulea respectă rețete românești istorice de prăjituri, dar promovează și propriile creații contemporane. Este greu să alegi cu ce dulce să începi, dar un pariu bun este tortul Carmen Sylva, numit după pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României. A fost creat în 1893 pentru cea de-a 50-a aniversare regală, dar versiunea Consulei include adaosuri de amaretto și alune în umplutură de mousse, împreună cu aromele originale de cafea și ciocolată. Exteriorul acestui desert delicat este șablonat cu un design inspirat din costumele tradiționale românești.

3. Dacia 25: Ciuperci cu usturoi & mămăligă fondue

Dacia 25 este un mic bistro care se referă la sezonalitate, proveniență și arome clasice de casă. Una dintre cele mai populare feluri de mâncare este mămăligă cremoasă acoperită cu ciuperci sotate în unt, usturoi și cimbru. Făina de porumb este gătită cu lapte și cremă înainte de a adăuga trei brânzeturi diferite pentru a crea un hibrid de mămăligă-fondue topit. Ciupercile, culese local, pot fi morlii, gălbiori, boletus sau orice altceva este în sezon. Puțină brânză de oaie rasă deasupra adaugă o lovitură ușoară și acidulată.

Citește și
Sharbat Gula fata afgana
Celebra ''Afghan Girl'', a cărei fotografie a apărut pe coperta revistei National Geographic, s-a refugiat în Italia
4. Noua B.A.R: Ciorbă de sturioni din zer

Finalistul MasterChef România, Alex Petricean, își exprimă creativitatea într-un loc relaxat și rafinat, Noua B.A.R., unde produce feluri care încorporează ingrediente neobișnuite, cum ar fi creme fraiche afumate, ketchup de prune și muguri de molid murat. Storceagul, o ciorbă pescărească din Delta Dunării, se prepară cu sturion (în zilele noastre de crescătorie, deoarece pescuitul de sturion sălbatic în această zonă este interzis) și zer, care dă un plus de cremozitate și un gust plin de satisfăcție. Un strop de ulei de leuștean, care celebrează o plantă populară în sudul României, și feliile subțiri de ardei iute verde oferă o notă condimentată.

5. DeSoi: tartar de friptură asiatică

Un concept deli cu un meniu globetrotting, DeSoi servește mâncăruri distractive care pot părea simple, dar sunt orice altceva decât ai crede. A câștigat laude în mod deosebit pentru tartarul său de friptură, făcut cu pricepere și ingrediente de cea mai bună calitate și disponibil în trei variante. Există o versiune clasică pentru tradiționaliști, în timp ce varianta românească include fâșii crocante de grăsime de vită și sos de grătar. Cel mai interesant, însă, este tartarul asiatic, în care carnea este combinată cu ghimbir proaspăt, sos de soia și ulei de susan și are un topping flamboiant de tăiței crocanți.

6. Bucătăria.Localfood: COP

Acronim pentru cartofi prăjiți, ouă și Pleșcoi, COP este farfuria perfectă de mâncare confortabilă și copioasă. Bucătăria.Localfood este creația a doi frați, Adrian și Gabriel Alexe, care au adus în București bucătăria regiunii natale — Buzăul, de la poalele Carpaților. Pleșcoiul – o combinație de carne de oaie tocată cu satârul, usturoi, boia de ardei, cidru de iarnă și busuioc uscat, denumită DOP, sunt făcute de un vecin din satul în care s-au născut frații. Cartofii prăjiți, între timp, vin acoperiți cu brânză telemea de Ibănești mărunțită, pătrunjel și un ou prăjit perfect curgător.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult