Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Localnicii din Delta Dunării își deschid porțile pentru turiști. Cu ce îi întâmpină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Micile sate din Delta Dunării şi din Dobrogea sunt gata să primească oaspeţi în această toamnă.

Gospodarii de aici au preluat modelul celor din Transilvania şi în fiecare weekend organizează ospățuri, cu bunătăţi tradiţionale. Iar cum sud-estul ţării este recunoscut pentru cea mai mare diversitate de etnii, în câteva zile petrecute în zonă, puteţi încerca bunătăţi machedonești, lipoveneşti sau bulgăreşti.

Aflată la 2 ore distanţă de Bucureşti, la intrarea în judeţul Tulcea, comuna Baia este locuită în mare parte de aromâni. Localnicii au renovat casele tradiţionale, acoperite cu stuf şi îşi deschid larg porţile celor care vor să le descopere obiceiurile şi bucatele.

Nicoleta Chiriac, localnică: „Piperchi țârgăsiți este mâncarea tradiţională a aromânilor. Este compusă din ardei, roşii proaspete şi brânză amestecată cu urdă."

Geta, bucătar: „Aici este pastrama din berbecuţ. Berbecuţ crescut, tăiat de gospodar. Se pune piper, usturoi, cimbru, boia. Se taie mărunţel, se pune la fiert când scade apa, se prăjeşte şi punem şi puţin vin."

Citește și
constructii Delta Dunarii
Reguli noi pentru construcțiile din Delta Dunării: acoperișuri din stuf și ziduri din chirpici

Pentru un meniu cu preparate tradionale ale aromânilor, un turist achită în medie 10 euro. Localnicii şi-au transformat bucătăriile în puncte gastronomice locale, pe care vor să le acrediteze şi fiecare se mândreşte cu câte un preparat specific.

Dana Mihălcioiu, inițiatoare proiect: „Vă putem încânta cu tochitura dobrogeană, cu plăcinte, cu pastramă de oaie specifică zonei noastre, cu plăcintele armeneşti, cu pâinea de Baia care este recunoscută. Este coaptă pe plită, nu conţine aditivi."

Câţiva kilometri mai departe, în localitatea Lunca, turiştii au parte de alte experienţe culinare, într-o comunitate de bulgari şi lipoveni. Mirosul de pește prăjit şi borş cu mujdei de usturoi se simte încă de la intrarea în fiecare gospodărie, iar pâinea a fost înlocuită cu turte ţărăneşti. Bucătăreasă: „Turte din aluat cu făină, apă şi sare, după care le coacem la foc. Sunt turte ţărăneşti cum se făceau înainte.” Reporter: „Alături ce faceţi?” Bucătărească: „Nişte fileuri de crap marinat. S-a tăiat rondele şi se pune la fiert cu apă, ulei, sare şi oţet, foi de dafin. Se face salata de peşte cu maioneză, cu usturoi şi cartofi fierţi."

Daniela Moldoveanu, localnică: „Se pune zarzavatul la fiert, se pun cartofii şi după peştele. Crap, caras, plătică, somn, ştiucă.” Reporter: „Peştele trebuie să fie proaspăt?” Localnică: „Da, proaspăt, de la noi de aici."

După prânz, cine vrea să admire lacul Golovița poate închiria o barcă.

Gheorghe Brugar, ghid: „Acesta este în stânga canalului de centură şi chiar acum ieşim în lacul Golovița."

Corina Davidov, localnică: „Tot Delta Dunării este, chiar dacă se ajunge cu maşina pe uscat. Din Capitală, în trei ore eşti aici. Din Constanța, într-o oră. Mai scurtăm din distanţa care sperie atât de mult. 5-6 ore până în Delta Dunării."

Localnicii asigură şi cazare.

Reporter: „Cu ce îi întâmpinaţi pe cei care vă calcă pragul?”

Mihaela Feodorov, administrator pensiune: „Cu o privelişte uluitoare. În primul rând sunt foarte multe canale apă, stuf. Partea de agrement este inclusă în preţ: biciclete, caiace, bărci cu vâsle. Costul este de 250 de lei pe noapte pentru două persoane, micul dejun inclus."

Turist: „Este ca o poveste, ca şi cum aş fi în Rai. Bine, pentru mine, Delta este un loc cum să vă spun, ca în poveste."

Ca să vă bucuraţi de tot ce oferă aceste locuri din Delta Dunării, aveţi nevoie, spun localnicii, de cel puţin trei zile de vacanţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult