Liechtenstein - obiectivele turistice în micul principat din Alpi
Galerie foto
Limba oficială este germana, deși afacerile de zi cu zi se desfășoară în două dialecte alemanice. Șeful statului este Prințul Hans-Adam al II-lea von Liechtenstein.
Această țară datorează mult din bogăția sa statutului său tradițional de paradis fiscal, deși în ultimii ani a luat măsuri pentru a-și schimba imaginea ca paradis fiscal și pentru a se repoziționa ca un centru financiar legitim.
Economic, Liechtenstein are unul dintre cele mai ridicate niveluri de produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor din lume. Țara este minunată de vizitat și un loc unic în lume.
Curiozități despre LiechtensteinLiechtenstein este una dintre cele mai mici țări din lume.
A fost fondat în secolul al XVIII-lea, la 23 ianuarie 1719, sub numele de „Principatul Imperial Liechtenstein”.
Liechtenstein are o suprafață de doar 160 de kilometri pătrați. Spre comparație, Cluj-Napoca se întinde pe o suprafață de circa 180 de kilometri pătrați.
Multe persoane se referă la Liechtenstein ca la un microstat. Termenul este de obicei folosit pentru a se referi la cele șase state cele mai mici din Europa ca suprafață.
Cu toate acestea, potrivit definițiilor Organizației Națiunilor Unite, Liechtenstein este recunoscută ca o țară independentă, de când a devenit membră în 1990.
Microstatele europene includ Andorra, Malta, Monaco, San Marino și Vatican City.
Liechtenstein este cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor al PIB-ului. Rata șomajului este cea mai scăzută, de doar 1,5%.
Nu este de mirare că Liechtenstein are cel mai mare număr de bănci private - o țară bogată este, de asemenea, destul de prosperă și este susținută de rețele financiare puternice - în mare parte bănci private.
De asemenea, sunt paradisuri fiscale (și mulți preferă să aibă conturi bancare în aceste țări).
Liechtenstein este cel mai mare producător de dinți falși din lume. Țara produce 20% din dinții falși din lume. O companie numită Ivoclar Vivadent, cu sediul în Schaan, produce aproximativ 60 de milioane de dinți artificiali în fiecare an.
Liechtenstein împărtășește multe cu Elveția - cum ar fi francii elvețieni și procedurile vamale. Acestea sunt singurele țări din lume ale căror monedă oficială este francul elvețian.
Euro sunt acceptați și ambele urmează regulile Schengen pentru intrarea cu viză turistică. Nu există controale la frontiera dintre Liechtenstein și Elveția.
Dacă vizitezi Liechtensteinul din Elveția, nu trebuie să-ți arăți pașaportul la controlul de frontieră (deoarece nu există).
Dacă călătorești cu o viză Schengen, îți este permis să intri și în Liechtenstein. Dacă vrei ștampila în pașaport, biroul local de turism ți-o aplică pentru 3 franci elvețieni.
Liechtensteinul a fost invadat accidental de Elveția; dar țara nu a avut nicio idee că acest lucru s-a întâmplat. Oamenii au aflat despre acest lucru atunci când armata elvețiană le-a cerut scuze pentru invazie.
Liechtenstein și Vaticanul sunt singurele țări din lume, din categoria micilor state, care nu găzduiesc nicio ambasadă.
Liechtenstein este un principat guvernat printr-o monarhie constituțională, unde Prințul este Șeful de Stat ereditar. Țara are, de asemenea, un Prim Ministru ales, care este Șeful Guvernului cu autoritate delegată. În 1866, Liechtenstein și-a obținut independența deplină față de Sfântul Imperiu Roman.
Prințul Hans-Adam al II-lea locuiește în Castelul Vaduz din capital Vaduz. Același oraș găzduiește și Kunstmuseum Liechtenstein, un muzeu de artă de stat. Familia regală deține, de asemenea, a doua cea mai mare colecție de artă privată din lume.
Imnul național al Liechtensteinului se numește "Oben am Jungen Rhein". Melodia și tonul său sunt aceleași cu ale imnului național al Angliei, "God Save The Queen".
Prințul Liechtensteinului nu este doar unul dintre cei mai bogați oameni din lume, ci și cel mai cool. Îi invită pe cetățenii săi în fiecare an pe 15 august, care marchează și ziua de naștere a predecesorului său (16 august) și Ziua Națională a Liechtensteinului, pentru degustări de vin și brânză la Castelul Vaduz!
Aceasta este și singura perioadă în care porțile castelului sunt deschise publicului, în rest, nu poți vizita Castelul Vaduz, care este considerat una dintre atracțiile principale ale țării.
Liechtensteinul are castele mici și mari răspândite în întreaga țară, problema este că nu toate dintre ele sunt deschise pentru vizitatori.
Castelul Vaduz, care se înalță deasupra orașului capitală și turiștii pot urca pe jos 20 de minute pentru a ajunge în vârf și se pot plimba prin grădini, dar cam atât.
La 15 minute distanță de Vaduz se află Castelul Gutenberg, care nu mai servește drept reședință a familiei regale și este deschis turiștilor.
O țară binecuvântată cu peisaje naturale și teren montan are doar un singur lac natural. Gampriner Seele, situat la aproximativ 15 minute de orașul capitală Vaduz, este singurul lac natural din Liechtenstein. Acesta are o suprafață de 1,53 hectare.
Cum ajungi în Liechtenstein din RomâniaLiechtenstein nu are aeroport! Nu poți să aterizezi direct în Liechtenstein. Trebuie să călătorești fie din Elveția (poate fi o excursie de o zi minunată din Zurich), fie din Austria, deoarece Liechtenstein nu are aeroport.
Așadar, cea mai simplă metodă este să iei din România un zbor direct către Austria și apoi spre Liechtenstein.
Dimensiunea țării face imposibil să aibă propriul său aeroport. Cel mai apropiat aeroport internațional este în Zurich. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a ajunge în Liechtenstein este cu autobuzul. Trebuie să mergi mai întâi în Sargans, Elveția, sau în Feldkirch, Austria; apoi, poți lua un autobuz de legătură către Liechtenstein.
Vaduz – obiective turisticeÎncadrată între Elveția și Austria, această mică țară este a patra cea mai mică din Europa și se află la mică distanță de Zurich, așa că dacă ești în Elveția și ai chef de o plimbare, poți ajunge rapid în Vaduz, mai ales că cele două țări au aceeași monedă.
Iată câteva lucruri interesante de văzut în Vaduz:
Catedrala VaduzCatedrala Vaduz (Catedrala St. Florin) este un loc unde poți simți adevăratul spirit al Evului Mediu și admira arhitectura neobișnuită.
Clădirea a fost proiectată în stil neogotic de către arhitectul Friedrich von Schmidt.
Turnul care domină biserica îți atrage imediat atenția, dar în interior există multe lucruri fascinante.
Cele mai impresionante caracteristici sunt scara de piatră măreață, sculpturile Fecioarei Maria și locurile de înmormântare ale ducilor locali.
Kunstmuseum LiechtensteinAceastă imensă clădire pătrată din piatră bazaltică neagră domină Städtle, principala stradă pietonală. Deschis de marți până duminică, colecția sa de artă contemporană include picturi, sculpturi și instalații.
Strada StadleCând vizitezi Liechtensteinul, nu poți să ignori acest loc remarcabil din inima capitalei. Zeci de cafenele, restaurante și magazine te așteaptă, la fel și Adunarea orașului, cu sculpturile sale impresionante. Dacă simți nevoia, poți vizita Muzeul Poștal, în timp ce principalul muzeu al țării și Casa Engleză sunt doar câțiva pași distanță.
Aceasta este o clădire veche, unde a locuit celebrul poet german Goethe, și care de la momentul construcției a fost folosită ca zonă comercială și birouri. La fiecare pas, turiștii sunt întâmpinați de sculpturi uimitoare și există o atmosferă veselă.
Primăria VaduzPrimăria Vaduz este o clădire rectangulară măreață, cu un acoperiș inedit și un turn anexă, realizată în stil medieval și decorată pe exterior cu stema municipiului orașului și în interior cu imagini ale membrilor familiei principelui din 1712 până în prezent. În plus față de primărie, piața din apropiere, care a fost reconstruită în 2006, merită cu siguranță o vizită, scrie teamthomastravels.
Castelul VaduzTimp îndelungat (de la construcția sa la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea), complexul castelului a fost proprietatea familiei aristocratice Werdenberg-Sargans. Mai târziu a fost folosit ca reședință oficială a familiei princiare conducătoare (din 1938), astfel că poți intra aici doar în Ziua Independenței Principatului (15 august). Dacă ai noroc, primul loc pe care-l vei vedea este Capela Sf. Ana cu altarul său antic în stil gotic.
Muzeul Poștal LiechtensteinUn adevărat paradis nu doar pentru pasonați, ci și pentru toți cei interesați de istoria statului așa cum este reprezentată în mărcile poștale. Aici vei vedea o varietate de mărci emise începând cu 1912, echipament de gravură și documente despre cum s-a dezvoltat industria poștală în principat, scrie tripzaza.
Top 10 obiective turistice în LiechtensteinDesi mic în mărime, Liechtensteinul oferă o varietate de atracții turistice. Iată câteva dintre cele mai emblematice obiective turistice:
Castelul GutenbergO călătorie în această țară prosperă nu ar fi completă fără o vizită la castelul vechi, construit în secolul al XIII-lea pe o colină înconjurată de vârfuri alpine. Inițial a fost conceput ca un avanpost pentru baronii care invadau terenurile Frauenburg, dar mai târziu a intrat în posesia Habsburgilor.
Pe parcursul istoriei sale lungi, complexul palatului a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. Turiștii sunt atrași aici nu doar de arhitectura antică și interiorul păstrat, ci și de faptul că la sfârșitul secolului al XV-lea a fost vizitat de Împăratul Roman Maximilian I.
Muzeul de Stat LiechtensteinUn loc ideal pentru o cunoaștere mai profundă a istoriei, vieții de zi cu zi și tradițiilor din Liechtenstein. Turiștii vor fi interesați atât de expozițiile regulate despre cultura și natura Principatului, cât și de toate felurile de expoziții speciale. Ar trebui să vii aici pentru a vedea armele Evului Mediu, lucrările faimoșilor pictori (sunt peste 1.500 de tablouri), vase ceramice, mobilier și covoare lucrate manual.
Muzeul de Artă LiechtensteinMulți turiști caută o opțiune pentru a se apropia de arta maeștrilor moderni în Liechtenstein, iar vizita la muzeul național nu face decât să ajute să rezolve această problemă. A fost construit după designul extravagant al lui G. Delego și M. Morgan și arată ca un cub negru de beton.
Cu toată atractivitatea sa estetică discutabilă (este inclus în clasamentul clădirilor cele mai urâte din lume!), în interiorul vizitatorii găsesc instalații uimitoare, sculpturi și picturi.
Muntele Trei Surori (Dry Schwestern)Atracțiile din Liechtenstein nu se limitează la biserici antice și muzee, există și activități în aer liber. Dacă ai o zi liberă, o poți petrece în Alpi, sau mai bine spus pe un munte la graniță cu Austria.
Ceea ce-l face special este prezența a trei vârfuri, înălțimea maximă a cărora depășește 2 km deasupra nivelului mării. Există diferite trasee pentru atracțiile turistice, care includ stânca Reticon și castelul cu o capelă în stil gotic, inclusiv cele destinate iubitorilor de escaladă în stâncă.
Casa Roșie Medievală Mitteldorf și Casa Roșie (Rote Haus)Pentru a vedea cum arăta Liechtensteinul înainte să devină un paradis fiscal bogat, mergi spre nord din centrul orașului către Mitteldorf.
Această zonă este o încâlcitură încântătoare de case tradiționale, străzi cu pavele și dealuri abrupte presărate cu grădini de trandafiri și vii. Clădirea cea mai faimoasă din această zonă este Rote Haus (casa roșie), o casă medievală cu frontonuri colorate strălucitoare, cu o turnătură de piatră, amplasată în mijlocul viilor.
Clădirea GuvernuluiCând explorezi atracțiile din Liechtenstein, nu rata această clădire, care iese în evidență față de celelalte datorită fațadei sale festiv decorate.
Nuanțele calde de maro și bej predomină în decor, iar elementele de decor neo-baroc adaugă lux atât exteriorului, cât și interiorului. Clădirea este interesantă pentru că aici a fost instalat primul sistem central de încălzire. Cu siguranță merită să acorzi atenție soluțiilor tehnice inovatoare de la momentul construcției (începutul secolului al XX-lea).
NendelnNendeln un oraș care te va face să crezi că a ieșit direct dintr-o frumoasă carte poștală. Orașul este înconjurat de păduri neatinse, sub culmile mărețe acoperite de zăpadă.
Aflat în apropierea graniței cu Austria, Nendeln este presărat cu câteva taverne mici în stil austriac. De asemenea, poți merge în pivnița de vin pentru a gusta puțin Chardonnay.
Pentru o scurtă călătorie în trecut, poți vizita unele din ruinele romane de aici din Nendeln.
Nendeln este de asemenea bine cunoscut pentru olăritul său. Turiștii sunt bineveniți să arunce o privire mai atentă asupra procesului lor fascinant de fabricare a ceramicii.
StegCa unul dintre cele mai bune locuri din Liechtenstein, Steg îți va oferi experiența perfectă a munților. Aflat la o înaltă altitudine a Alpilor, Steg este răspunsul pentru cei care doresc să iasă din agitația rutinei lor și să se bucure de un moment de liniște și simplitate.
Departea de modernitate, vei vedea aceste șiruri idilice de cabane din lemn confortabile construite în întregul sat. Pentru cei care apreciază o viață simplă, acest tip de priveliște a culmilor muntoase va liniști sufletul și va revigora mintea.
Steg este un paradis atât vara, cât și iarna. În timpul verii, poți face drumeții acolo. Plimbă-te printre frumoasele pajiști verzi și lacul superb albastru cristalin, umplându-ți plămânii cu aerul curat al muntelui.
MalbunObișnuit să fie locuit vara, în ultimele decenii, Malbun a devenit un paradis pentru iubitorii sporturilor de iarnă. De fapt, Malbun a intrat în lista celor mai bune locuri de vizitat în Liechtenstein.
De la instalarea primelor teleschiuri în 1960, acest oraș s-a transformat într-un faimos centru de iarnă, făcându-l unul dintre cele mai interesante puncte ale călătoriei în Liechtenstein.
Malbun oferă multe pârtii de schi cu niveluri variate de dificultate, ceea ce-l face potrivit pentru oricine vrea să schieze. Malbun este, de asemenea, o stațiune perfectă pentru schi în familie. Copiii pot învăța să schieze în Parcul Malbi, Kinderland. Acest loc oferă lecții de schi pentru începători.
SchaanSituat în nordul Vaduz, Schaan are cel mai mare număr de locuitori în comparație cu alte municipalități. Cu toate că este cel mai populat oraș, Schaan are o atmosferă nepretențioasă, făcând ca orașul să fie foarte confortabil.
Schaan are o viață de noapte destul de animată, așa că dacă ajungi în Liechtenstein, ar trebui să vizitezi zona.
Poți găsi multe pub-uri, baruri și cluburi de noapte în acest oraș. Central Garage este cel mai popular bar din Schaan. Aici, în afara băuturilor, poți găsi și mese de biliard și diverse jocuri.
Cât de scump este să mergi în LiechtensteinAșteaptă-te să cheltui în jur de 226 de franci elvețieni/ 250 de euro pe zi în vacanța ta în Liechtenstein.Turiștii au cheltuit, în medie, 67 de franci/ 75 euro pe mâncare într-o zi și 42 de franci elvețieni/ 45 de euro pe transport local, conform budgetyourtrip.
De asemenea, prețul mediu al unei camere de hotel în Liechtenstein pentru un cuplu este de 241 de franci elvețieni. Astfel, o călătorie în Liechtenstein pentru două persoane timp de o săptămână costă în medie 3.162 de franci elvețieni sau cam 3.500 de euro.