Delta Moldovei, un loc de o frumusețe rară în țară. Cât costă un sejur
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este Delta Moldovei, așa cum este supranumită o zonă de peste 1.200 de hectare, aflată la 40 de kilometri de Iași. Este casa a peste 20.000 de specii de păsari și pești. Din decorul mărginit de stuf nu lipsesc lebedele, egretele, cormoranii, berzele negre, pescărușii și șoimii. Peisajul de poveste a devenit o atracție pentru fotografi și turiști.
Delta Moldovei este un loc încă puțin știut de iubitorii naturii sălbatice. Paradisul de aici s-a format în urma acumulării, în lacul Jijia, a mai multor râuri din zonă, în ultimii 40 de ani.
Stoluri de stârci, gâște, gârlițe, sitari și fluierari se adună, frecvent, aici, iar în perioada de migrație, pot fi văzute, într-o singură zi, mii de exemplare din fiecare specie.
Carmen Gache, expert ornitolog: „Aici sunt concentrate cele mai multe populații clocitoare, este o zonă absolut impresionantă în timpul migrației păsărilor. Este cea mai mare colonie de lopătar din regiune și una dintre cele mai mari din țară, în afara Deltei Dunării. Am putut surprinde rața roșie cu boboci, este o specie strict protejată pe plan global.”
Cine a ajuns deja în zonă, a rămas fermecat de peisaj.
Fotograf: „Cea mai interesantă apariție pentru mine a fost un cod alb, dar și huliganul pescar, care e o pasăre destul de rară pentru zona asta. Am stat și trei ore într un loc pentru o pasăre.”
Un pescar iscusit poate prinde și 15-20 de kg de pește de apă dulce, într-o zi.
Pescar: „Avem aici somn, știucă, crap, caras. M-am învățat aici, eu, de mic copil, de la 6-7 ani nu era făcută aici amenajarea când veneam cu tata.”
În Delta Moldovei trăiesc și vidre, vulpi, mistreți și căprioare. Vizitatorii se pot caza la pensiune. O cameră dublă ajunge la 300 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus și tot felul de bunătăți din pește, preparate după rețete tradiționale.
Proprietar pensiune: „Cei care sunt cazați au acces la heleșteul din spatele pensiunii, contra sumei de 50 de lei. Pot prinde un crap topless de Jijia, care nu se găsește nicăieri în țară, este creația mea și a unui colectiv de cercetare."
Potrivit convenților la care a aderat și România, din 1991 și până acum, în țara noastră au fost desemnate peste 20 de zone umede de importantă internațională, printre ele, Delta Dunării, Parcul Natural Porțile de Fier, Lacul Techirghiol și Insula Mică a Brăilei. Delta Moldovei a primit acum această recunoaștere, astfel se pot accesa bani europeni, pentru conservarea rezervației naturale.
Galea Temneanu, director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Iași: „Poate crea multe oportunități și trebuie eficient exploatată în vederea dezvoltării comunităților, pentru că aici se pot face o serie de activități frumoase, în armonie cu natura. Va fi, cu siguranță, turism științific, cel puțin."
Delta Moldovei a devenit, în acest an, și arie protejată UNESCO.