A început sezonul magiunului și al pălincii de prune. Fermierii, încântați de producție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar fermierii ies în câștig mai ales dacă le usucă ori în zona Ardealului le transformă în palincă. Listele de așteptare sunt făcute de câteva săptămâni.
În localitatea Leleasca, din județul Olt, crengile prunilor aproape că se frâng. În regiune sunt culese și 30 de tone de pe un hectar.
Localnic: "Anul asta a fost foarte bogat, după cum vedeți doar pe un singur pom sunt în jur de 40-50 de kilograme prune foarte frumoase, dezvoltate, dulci - ia uitați pulpă".
Oamenii pot să își vândă fructele și crude și uscate. Au clienți inclusiv din Polonia și Olanda.
Ionel Geoarsa, fermier: "Am primit foarte multe solicitări datorită conținutului bogat în zahăr și nu mai e nevoie să adauge, deci, la gemuri, nu mai e nevoie să adauge zahăr".
Dacă au răbdare și le usucă profitul crește de 3 ori. Prunele uscate se vând cu 9 lei kilogramul.
Producția mare de prune se vede și în mărgelele pe care le face palinca.
Ștefan Demian - localnic: ”Anul ăsta a fost un an bogat, oamenii au avut prune foarte multe și ar vrea să le facă, astăzi, astăzi, toată lumea. Ei, am reușit și noi să obținem o planificare aicea, la domnul Gabi și astăzi facem palincă. "
Prunele sunt elementul de bază și pentru vestitul magiun.
Simona Bișboacă - producător de dulceață: ”Folosim doar fructe, nu folosim zahăr. A fost un an bun, prunele au fost și sănătoase, au fost multe ploi, au fost cărnoase, calitativ foarte bune.”
În piețele din marile orașe un kilogram de fructe costă în jur de 3- 4 lei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!