Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Orașul Pierdut” din adâncul Atlanticului. Nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată pe Pământ | VIDEO

Un ecosistem impresionant a fost descoperit în mijlocului Oceanului Atalantic, iar cercetătorii l-au numit „Orașul Pierdut”.

Aproape de vârful unui munte subacvatic în apropiere de creasta Mid-Atlantic Ridge, este locul de unde iese câmpul hidrotermal denumit Lost City (Orașul Pierdut - n.trad.). Turnuri zimțate, înalte chiar și de 60 de metri, care se zăresc într-o lumină albastră fantomatică, spun o poveste despre descoperire, rezistență, dar și de amenințări iminente.

Descoperit în anul 2000, câmpul hidrotermal „Orașul Pierdut” se află la peste 700 de metri adâncime în Oceanul Atlantic.

Este un mediu de ventilație, vechi de 12.000 de ani. În ciuda locației sale geografice extreme, viața prosperă în „Orașul Pierdut”. Gurile de aerisire eliberează hidrogen, metan și gaze care susțin comunități microbiene înfloritoare în absența oxigenului, potrivit publicației Science Alert, citată de WION.

„Orașul Pierdut”, un magnet pentru interesele comerciale

Acolo au fost descoperite de la melci la crustacee, demonstrând, astfel, adaptabilitatea vieții în ecosistemele neobișnuite. „În contrast puternic cu fumegările negre, tradiționalele guri de aerisire vulcanice subacvatice, gurile de aerisire din calcite din Orașul Pierdut sfidează așteptările. Acestea produc cantități abundente de hidrogen și metan, divergente față de emisiile bogate în minerale ale fumătorilor negri. Dimensiunile acestor guri de aerisire sugerează o istorie istorică și o activitate prelungită”, notează sursa citată.

Citește și
marea baltica
Cercetătorii suedezi au detectat o importantă degajare de metan în Marea Baltică

Dincolo de a fi o comoară științifică, „Orașul Pierdut” este și un magnet pentru interesele comerciale. În 2018, Polonia a obținut drepturi de exploatare minieră în jurul zonei, ceea ce reprezintă o amenințare substanțială pentru acest ecosistem delicat. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele pene și deversări rezultate din activitățile miniere, îndemnând la protejarea „Orașului Pierdut”.

Totodată, există apeluri urgente pentru desemnarea sa ca sit al Patrimoniului Mondial, o pledoarie pentru a proteja această minune subacvatică de impactul ireversibil al mineritului și al degradării mediului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult