Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un harpon spațial va aduna deșeurile din jurul Pământului

Omenirea nu a umplut cu deşeuri numai planeta pe care locuim. De la începutul erei spaţiale, s-au strâns tot felul de resturi şi în... spaţiu!

750.000 de aşa-numite deşeuri spaţiale orbitează în jurul Pământului.

Daca nu vor fi eliminate, generaţiile viitoare nu vor mai putea lansa sateliţi de telecomunicaţii ori pentru prognoze meteo.

Agenţia Spaţială Europeană lucrează la un braţ robotic pentru a le recupera, iar cercetătorii de la o companie aeronautică au creat un fel de harpon spaţial.

Alastair Wayman, inginer Airbus Defence and Space: "Tot mai mulţi sateliţi se lansează în fiecare zi. Şi problema e că, atunci când nu mai funcţionează, riscă să se lovească unii de alţii. Iar când se lovesc, dau naştere unor cantităţi uriaşe de deşeuri spaţiale."

Numai pe orbita Terrei se află acum, potrivit estimărilor, peste 750.000 de fragmente mai mari de un centimetru şi fiecare poate sa provoace pagube sau chiar sa distrugă alţi sateliţi.

Citește și
Spatiu
"Mesaj" misterios primit de astronomi din spatiu. Printre explicatiile posibile ale oamenilor de stiinta: extraterestri

De aceea, recuperarea celor mai mari deşeuri reprezintă o urgență pentru agenţiile spaţiale din toată lumea.

La un centru de cercetare Airbus din Marea Britanie, inginerii au fost inspiraţi de o unealtă folosită la pescuit: harponul. Varianta spaţială are un metru şi jumătate lungime, e legată cu un cablu de un satelit de recuperare şi lansată cu viteza de 25 de metri pe secundă.

Pete Steele, inginer Airbus Defence and Space: "Străpungem suprafaţa-ţintă a unui satelit. Se înfige până aici şi ţepuşele se desfac, moment în care satelitul e prins. Acum îl putem tracta, nu pleacă nicăieri."

Satelitul va scoate deşeurile spaţiale de pe orbită, provocând arderea lor în atmosferă.

Luna viitoare, harponul va fi testat în spaţiu, în cadrul unei misiuni, finanţată parţial de Comisia Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult