Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Singurul animal care ar putea supraviețui sfârșitului lumii. Pariul oamenilor de știință

Cercetătorii și-au pus întrebarea ce animal ar putea rămâne în viață dacă ar veni sfârșitul lumii, iar rezultatul pe care l-au aflat esâte unul surprinzător.

Milioane de creaturi au reușit să supraviețuiască în timpul erupțiilor vulcanice, cutremurelor, inundațiilor și tornadelor - dar oamenii de știință cred că doar una dintre ele va reuși să supraviețuiască până la sfârșitul lumii.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford și de la Universitatea Harvard au reușit să delimiteze creatura care are cele mai mari șanse de supraviețuire în cadrul unui studiu din 2017 care a analizat rezistența vieții la evenimentele astrofizice.

Acest studiu a mers dincolo de atmosfera noastră pentru a examina potențialele amenințări la adresa planetei, uitând de despăduriri, incendii sau războaie nucleare pentru a se concentra în schimb pe evenimentele care ar putea pune capăt lumii și care ar putea veni din spațiu.

Bazându-se pe evenimente care ar „steriliza complet o planetă asemănătoare Terrei”, cercetătorii au analizat trei surse astrofizice - supernove, explozii de raze gamma, impacturi de asteroizi mari - și stelele care trec pe lângă ele.

Citește și
sfarsitul lumii
Secretarul general ONU: Riscurile unui carnagiu cresc. Omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârșitul lumii
Nu este un animal de companie

Din păcate, oamenii nu vor supraviețui unor astfel evenimente, dar există însă o creatură care ar putea avea o șansă.

Această creatură este tardigrada (foto jos) și nu, nu este un animal de companie. Cunoscute și sub numele de „urși de apă” sau „purceluși de mușchi”, tardigradele sunt animale acvatice aproape microscopice, cu cap plat și opt picioare, notează Unilad.

„Spre surprinderea noastră, am descoperit că, deși supernovele din apropiere sau impactul cu asteroizi mari ar fi catastrofale pentru oameni, tardigradele nu ar putea fi afectate. Prin urmare, se pare că viața, odată ce începe, este greu de eliminat în întregime. Un număr uriaș de specii sau chiar genuri întregi pot dispărea, dar viața în ansamblu va continua”, declarat dr. David Sloan, co-autor al studiului.

Pentru a-și asigura supraviețuirea, micile creaturi sunt capabile să intre într-o stare de hibernare cunoscută sub numele de criptobioză.

În timpul acestui proces, tardigradele elimină mai mult de 95% din apa din corpul lor. Ele sunt capabile să supraviețuiască la temperaturi de până la -273 de grade Celsius, și până la 150 de grade C, precum și la presiune extremă și radiații puternice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult