Rinocerii albi ar putea fi salvaţi, deşi mai există doar 2 femele. Soluţia cercetătorilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
În prezent, mai sunt în viaţă doar două exemplare, ambele de sex feminin. Ultimul mascul de rinocer alb nordic a murit anul trecut, iar în aceste condiţii specia este declarată extinctă. O rază de speranţă vine de la geneticieni, care încearcă reproducerea animalelor în laborator, prin fertilizarea în vitro.
Experţii au început deja procedurile de fertilizare ale celor două femele rinocer, care s-au născut la o grădină zoologică din Cehia, dar acum trăiesc într-o rezervaţie naturală din Kenya. Procedura a fost desfăşurată de specialişti de la un institut din Germania, şi reprezentanţii grădinii zoologice din Cehia.
Ovulele recoltate au fost transferate la un laborator din Italia, unde vor fi înseminate cu sperma recoltată anterior de la ultimul rinocer alb nordic. După aceea, ovulele vor fi transferate la o femelă de rinocer alb, pentru că cele două exemplare de rinocer alb nordic nu pot duce la capăt o sarcină.
Experimentul este atât de important, încât cele două femele de rinocer alb nordic rămase în viaţă sunt păzite în permanenţă de militari kenyeni înarmaţi.
Obiectivul oamenilor de ştiinţă este de a creea o turmă de cel puţin 15 exemplare de rinocer alb nordic, care poate reveni în habitatul natural din Africa. Dar până ca acest lucru să se întâmple, ar putea trece mai multe decenii...
Sursa: Pro TV
Etichete: zoo , disparitie , cercetatori , rinocer , specie , inseminare
Dată publicare: 25-08-2019 08:28