O stea a fost „devorată” de o gaură neagră. Rămășițele au fost propulsate pe Pământ
Galerie foto
O gaură neagră supermasivă a înghițit o stea, distrugând-o și emanând un fascicul de lumină către Pământ, potrivit Fox News.
Într-un raport de cercetare științifică publicat miercuri, astronomii spun că gaura neagră a fost făcută cunoscută observatorilor atunci când o steaua din apropierea sa a fost devorată.
Ei au observat apoi un flux de „srălucire”, pe care experții îl numesc „eveniment de perturbare a mareelor” (TDE), îndreptându-se direct spre Pământ.
Oamenii de știință au spus că fasciculul sau „curba de lumină” a fost inițial de culoare roșie, înainte de a se schimba într-o nuanță albastră.
„Observațiile optice și ultraviolete au dezvăluit o „flacară” roșie care se estompează rapid, apoi trece la un „fascicul” albastru”, menționează astronomii.
Rămășițele stelei au fost atât de puternice, încât astronomii au detectat TDE provenit din galaxia pitică la un milion de ani lumină distanță.
„Această descoperire a creat un entuziasm larg răspândit, deoarece putem folosi evenimentele de perturbare a mareelor nu numai pentru a găsi mai multe găuri negre în galaxii pitice, ci și pentru a măsura masele acestora”, a spus Robert Foley, astronom, într-o lucrare științifică co-publicată pe 10 noiembrie.