Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost descoperit un obiect bizar, de milioane de ori mai luminos decât soarele. Astronomii sunt bulversați, nu înțeleg

O „sursă ultraluminoasă de raze X” bizară strălucește de 10 milioane de ori mai puternic decât soarele, încălcând o lege a fizicii numită limita Eddington, arată un nou studiu. „Ceva în spațiul cosmic încalcă legea – legile fizicii”, spune NASA.

Astronomii numesc ULX aceste surse ultraluminoase de raze X care „încalcă legea fizicii” și care emană de 10 milioane de ori mai multă energie decât soarele, relatează Live Science.

Această cantitate de energie încalcă o legea cunoscută sub numele de limită Eddington, care determină cât de strălucitor poate fi ceva de o anumită dimensiune. Dacă ceva depășește limita Eddington, oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să se pulverizeze.

Cu toate acestea, ULX-urile „depășesc în mod regulat această limită de 100 până la 500 de ori, lăsând nedumeriți oamenii de știință”, potrivit unei declarații NASA .

Descoperirea recentă bulversează astronomii

Noile observații publicate în The Astrophysical Journal de la Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) al NASA, care vede universul în raze X de înaltă energie, au confirmat că un anume ULX, numit M82 X-2, este fără îndoială prea luminos.

Citește și
asteroid
Un asteroid uriaș de mărimea a 90 de elefanți se îndreaptă cu viteză spre Pământ. Anunțul făcut de NASA

Teoriile anterioare sugerau că luminozitatea extremă ar putea fi un fel de iluzie optică, dar această nouă lucrare arată că nu este cazul, acest ULX sfidează cumva limita Eddington.

Astronomii obișnuiau să creadă că ULX-urile ar putea fi găuri negre, dar M82 X-2 este un obiect cunoscut sub numele de stea neutronică. Stelele neutronice sunt nucleele rămase, moarte ale stelelor precum soarele. O stea neutronică este atât de densă încât gravitația de pe suprafața sa este de aproximativ 100 de trilioane de ori mai puternică decât cea a Pământului.

„O mie de bombe cu hidrogen”

Această gravitate intensă înseamnă că orice material atras pe suprafața stelei moarte are ca efect o explozie puternică.

„O bezea aruncată pe suprafața unei stele neutronice ar lovi-o cu energia a o mie de bombe cu hidrogen”, explică cei de la NASA.

„Aceste observații ne permit să vedem efectele acestor câmpuri magnetice incredibil de puternice pe care nu le-am putea reproduce niciodată pe Pământ cu tehnologia actuală”, a declarat autorul principal al studiului Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Astronomic Cagliari din Italia.

„Aceasta este frumusețea astronomiei... nu putem să obținem prin experimente răspunsuri rapide; trebuie să așteptăm ca universul să ne arate secretele,” a mai spus astrologul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult