Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NASA vrea să construiască un radiotelescop pe partea nevăzută a Lunii

NASA a decis să finanţeze un studiu de fezabilitate pentru proiectul de construcţie a unui radiotelescop în interiorul unui crater de pe partea nevăzută a Lunii.

 

Partea nevăzută a Lunii este emisfera acestui satelit care este permanent cu ”spatele” la Pământ şi astfel oferă o perspectivă extrem de ofertantă asupra cosmosului, ferită de interferenţele radio provenite de la Pământ şi neafectată de atmosfera densă terestră care influenţează capacitatea de detecţie a telescoapelor terestre, scrie Live Science.

Noul radiotelescop, ce va funcţiona pe unde ultra-lungi (10 - 50m), va fi numit ”Lunar Crater Radio Telescope” (LCRT) şi va avea nişte avantaje ”incredibile” prin comparaţie cu radiotelescoapele terestre, conform cercetătorului care a avansat această propunere, Saptarshi Bandyopadhyay, specialist în robotică de la NASA's Jet Propulsion Laboratory.

 

Citește și
NASA
NASA se pregăteşte pentru misiuni cu echipaj uman pe Lună şi Marte. Ce planuri au astronauții
Conceput ca o plasă de sârmă

 

Astfel, NASA a decis să acorde suma de 125.000 de dolari, în cadrul programului său de susţinere a conceptelor inovative (NASA's Innovative Advanced Concepts Program), pentru desfăşurarea unui studiu de fezabilitate privind acest telescop, conform lui Bandyopadhyay.

Radiotelescopul, conceput ca o reţea sau o plasă de sârmă, va fi instalat într-un crater cu diametrul de 3 până la 5 kilometri, pe faţa nevăzută a Lunii.

 

”Farfuria” radiotelescopului va avea diametrul de un kilometru

 

Plasa de sârmă ce va reprezenta ”farfuria” acestui radiotelescop va avea diametrul de 1 km şi va fi întinsă în crater de rovere DuAxel - roboţi concepuţi de NASA pentru a se putea deplasa şi în plan vertical, conform propunerii.

Pentru că propunerea prevede instalarea sa pe faţa nevăzută a Lunii, acest radiotelescop va fi ferit de interferenţele radio provenite de la Pământ, de la sateliţi şi chiar de la Soare, pe perioada nopţilor selenare.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult