Misiune fără precedent lansată de NASA. Oficial: "N-am crezut niciodată că voi asista la așa ceva"


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2020 08:43
Data publicarii: Luni 10 Februarie 2020 20:22
Categorie: Stiri Stiinta

Sonda spaţială Solar Orbiter, construită de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost lansată, în noaptea de duminică spre luni, într-o misiune fără precedent spre Soare.

Solar Orbiter a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora 4:03 GMT, luni, pentru o călătorie preconizată să dureze 10 ani.

"Totul a decurs perfect. Şi dintr-o dată simţi că eşti cu adevărat conectat cu restul sistemului solar", a declarat după lansare Daniel Mueller, cercetător în cadrul ESA, care a lucrat la organizarea misiunii.

Sonda spaţială, de mărimea unei camionete, îşi va desfăşura panourile solare şi antenele înainte de a-şi continua călătoria spre Soare, fiind asistată pe traseu de forţele gravitaţionale ale Pământului şi ale planetei Venus. La finalul misiunii, va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui, echivalentul a circa 72% din distanţa dintre această stea şi Terra, scrie Agerpres.

"Lucrez în domeniul fizicii solare de mulţi ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare şi efectiv la o lansare. Este uimitor", a spus Holly Gilbert din cadrul NASA.

Care este misiunea sondei Solar Orbiter

 

Principala misiune a sondei solare, aceea de examinare a regiunilor polare ale Soarelui, va veni în sprijinul înţelegerii originilor vântului solar, un flux încărcat cu particule, prezent într-o concentraţie foarte mare la cei doi poli, care se răspândeşte prin sistemul nostru solar, afectând funcţionarea sateliţilor şi a electrocasnicelor de pe Terra.

Cercetătorii preconizează că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase despre modalitatea de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

Solar Orbiter transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafaţa solară de-a lungul timpului.

A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut de la NASA
Un băiat de 17 ani a descoperit o planetă, în a treia zi de practică la NASA. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO