Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NASA a pierdut contactul cu elicopterul său Ingenuity de pe Marte. Ce se întâmplă acum

NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, chiar în momentul în care acesta efectua cel de-al 72-lea său zbor.

Anunțul a fost făcut agenţia spaţială americană, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, relatează agenţia Belga.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mai mare, a devenit în 2021 prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acţionează ca un releu pentru a transmite date între elicopter şi Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara. Dar "în timpul coborârii sale, comunicaţiile dintre elicopter şi rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare", a precizat NASA.

Echipele care se ocupă de elicopter "analizează datele disponibile şi iau în considerare următorii paşi pentru a restabili comunicarea cu elicopterul", a adăugat agenţia spaţială americană.

Citește și
exoplanete
Exoplanetele care ar putea deţine un „ingredient” esenţial pentru viaţă. Ce arată noul studiu al NASA

Zborul fusese planificat pentru "a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent", a arătat agenţia spaţială.

Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care se ocupă de nava spaţială, a anunţat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale "ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecţie vizuală".

NASA a mai pierdut temporar contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni, în 2023, dar această întrerupere a fost planificată la momentul respectiv.

Ingenuity, care cântăreşte doar 1,8 kg, a fost programat iniţial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depăşit toate aşteptările. În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri şi a zburat la o altitudine de 24 de metri. Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supravieţuiască nopţilor marţiene geroase, păstrându-şi căldura cu ajutorul panourilor solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei.

Elicopterul a devenit astfel tovarăşul de călătorie al roverului Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viaţă străveche pe Marte. Perseverance a fost lansat la 30 iulie 2020 şi a devenit activ pe Marte la 18 februarie 2021.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult