Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lucrători de la fermele de nurci, testați pozitiv pentru coronavirus în Suedia. Savanții caută posibile mutații genetice

Mai mulți lucrători din industria creșterii nurcilor au fost testați pozitiv la coronavirus, în Suedia. În Danemarca fusese identificat coronavirusul la mai multe ferme de nurci și 15 milioane de animale au fost sacrificate.

Descoperirea persoanelor infectate la fermele de nurci din Suedia a fost anunțată joi de agenția de sănătate publică din această țară. Rezultatele testelor coronavirus la oameni sunt comparate cu cele prelevate de la nurci, pentru a stabili dacă există o legătură, potrivit Reuters și Agerpres.

Autorităţile suedeze analizează în prezent probele recoltate de la persoanele bolnave de COVID-19 şi de la nurcile infectate pentru a afla dacă există o legătură între tulpinile de virus, a precizat agenţia într-un comunicat, fără a specifica câte persoane au fost testate pozitiv.

În Danemarca însă, autoritățile de acolo au precizat joi că „foarte probabil” au eliminat mutația coronavirusului de la nurci, care putea fi transmisă la om.

Dacă virusul s-ar fi transmis de la nurcă la om în această formă, mutația COVID ar fi putut amenința vaccinurile deja testate.

Citește și
Nurcă
Danemarca va sacrifica 17 milioane de nurci, de teama unei mutații a coronavirusului

Din acest motiv, detectarea acestei mutaţii a determinat autorităţile daneze să dispună sacrificarea întregii populaţii de nurci, estimată la peste 15 milioane de animale.

Ulterior descoperirii din Danemarca, Suedia a depistat coronavirusul la mai multe ferme de nurci, însă autorităţile au precizat că animalele nu sunt infectate cu tulpina care a suferit mutaţii, identificată în Danemarca.

Alte șase țări raportează mutații de la nurci

Însă, pe lângă Danemarca, șase țări raportează acum mutații Sars-CoV-2 legate de nurcă, la om, potrivit unei noi analize științifice prezentate de cotidianul „The Guardian”.

Danemarca, Țările de Jos, Africa de Sud, Elveția, Insulele Feroe, Rusia și SUA au raportat cazuri de mutații cu legături la populația de nurci.

Până acum nu au existat rapoarte pe scară largă cu privire la variantele coronavirusului transmis de la nurcă la oameni, în afara Danemarcei. Dar oamenii de știință care încarcă secvențierea virușilor și informații despre mutații în sistemul Gisaid, o bază de date globală, au spus că au existat semne ale variantelor virale în întreaga lume.

„Știam că există aceste mutații de la nurci în șapte țări, dar aveam doar aproximativ 20 de genomi din fiecare, ceea ce este foarte puțin. Apoi, săptămâna trecută, danezii au încărcat 6.000 de secvențe de genom și cu acestea am reușit să identificăm 300 sau mai multe mutații virale la nurcă Y453F care au infectat oameni în Danemarca ”, a declarat directorul Institutului de Genetică al Universității College London (UCL), Francois Balloux.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult