Descoperire importantă la Cluj-Napoca, despre răspândirea pestei porcine africane
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii de știință au colectat insecte din zeci de focare și au găsit ADN-ul virusului de pestă în foarte multe probe.
Rezultatele îi pot ajuta pe fermieri să ia măsuri suplimentare de protecție. În țara noastră, sute de mii de porci mor ori sunt sacrificați, în fiecare an, din cauza pestei africane.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 11 luni. În prima etapă, cercetătorii din Cluj-Napoca au intrat în 30 de focare de pesta porcină africană. Au pus capcane în fiecare loc, de unde au prelevat insecte.
Oana Balmoș, doctorand USAMV Cluj: „Am recoltat aceste probe, le-am conservat, le-am adus la departamentul de parazitologie, unde a urmat munca de laborator. Am avut probabil sute de mii de insecte, dintre care doar câteva sute au fost de interes, respectiv cuicolizi şi muşte de grajd.”
Probele au fost trimise pentru analiza la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. Acolo, cercetătorii au descoperit că peste 70% din insectele care se hrănesc cu sângele animalelor conțineau ADN-ul virusului care transmite pesta porcină africană.
Andrei Mihalca, USAMV Cluj-Napoca: ”Porcii intră în dieta acestor insecte hematofage şi următorul pas ar fi să reuşim din aceste insecte să izolăm virusul.”
Deşi rezultatele nu garantează că insectele transmit acest virus altor porci, studiul atrage atenţia că ar trebui luate noi măsuri de protecţie. În fermele comerciale, condiţiile de biosecuritate sunt foarte stricte, aşa că este greu de înţeles cum ajunge virusul acolo. Insectele ar putea fi, aşadar, o posibilă explicaţie.
Andrei Mihalca: ”Instalarea unor plase cu ochiuri mult mai fine la gurile de aerisire ale acestor ferme. Insistarea un pic mai mult pe acţiuni de dezinsecţie.”
Boala nu se transmite la om, însă, de regulă, toţi porcii dintr-o gospodărie sau ferma trebuie să fie sacrificaţi dacă se găseşte un exemplar bolnav. Economic, acest virus are consecinţe importante, iar România este, în prezent, una dintre cele mai afectate tari din Europa de pesta porcină africană.
În perioada martie 2020 - ianuarie anul acesta, au fost confirmate peste 1000 de focare la porcii domestici, cu aproape 200 de mii de animale sacrificate.