Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost descoperit un ”rechin fantomă”. Trăiește la adâncimi de kilometri și nu se știe mai nimic despre el

Oamenii de știință din Noua Zeelandă au descoperit o nouă specie de „rechin fantomă” – un tip extrem de rar de pește, care este incredibil de greu de observat, deoarece trăiește la adâncimi mari în Oceanul Pacific.  

Cunoscuți și sub numele de pește-fantasmă sau himeră, rechinii fantomă sunt strâns înrudiți cu rechinii și calcanii. Nu au solzi, iar scheletele lor sunt realizate complet din cartilaj, scrie BBC.

Dr. Brit Finucci, unul dintre oamenii de știință care au observat peștele-sfiorație cu nas îngust, a spus că descoperirea a fost „incitantă”.

„Habitatul lor îi face greu de studiat și monitorizat, ceea ce înseamnă că nu știm prea multe despre biologia lor sau despre gradul în care sunt amenințați”, a spus ea.

Dr. Finucci și alți cercetători de la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferice (Niwa) din Noua Zeelandă au găsit creatura într-o zonă a fundului oceanului cunoscută sub numele de Chatham Rise, care se află la estul Noii Zeelande.

Citește și
Conacul Marghiloman
Conacul „bântuit” din România, cu o legendă impresionantă. Se spune că aici se află fantoma unui fost politician

Rechinii fantomă trăiesc de obicei la adâncimi de până la 2.600 metri. Dr. Finucci a spus că specia s-a remarcat prin botul său neobișnuit de lung, care poate atinge jumătate din lungimea corpului.

Himerele sunt rude străvechi ale peștilor

Ea i-a dat noului pește un nume științific cu o întorsătură personală: Harriota avia. „Avia înseamnă bunică în latină, am vrut să-i dedic asta pentru că m-a susținut cu mândrie de-a lungul carierei mele de om de știință”, a explicat dr. Finucci.

„Himerele sunt, de asemenea, rude mai degrabă străvechi – bunicile și bunicii – ale peștilor și am crezut că numele se potrivește bine”.

Inițial, s-a crezut că rechinul fantomă face parte dintr-o specie găsită în întreaga lume. Cu toate acestea, cercetările au arătat mai târziu că era diferit din punct de vedere genetic de verii săi și a trăit exclusiv în apele australiene și din Noua Zeelandă.

Oamenii de știință spun că astfel de descoperiri sunt cruciale, deoarece aflarea mai multor despre modul în care trăiește specia îi ajută pe experți să găsească cele mai bune modalități de a o proteja.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult