Zaibărul și prazul, vedete în orașul lui Amza Pellea: ”Un ingredient magic”. Ce spun somelierii despre licoarea oltenească
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar gospodarii au concurat cu licorile, făcute după rețete tradiționale, pentru titlul de ”cel mai bun zaibăr”.
„Tocănița cu legume printre care și praz, chiftele cu praz, practic, prazul este vedeta”.
La concursul "Prazul în bucate" au participat elevi și profesori de la școlile din Băilești. S-au întrecut în prepararea mâncărurilor, toate, evident, pe bază de praz. De la sarmale, ciorbe și chiftele, până la clătite sau pizza.
„Avem pizza cu praz, e o aromă deosebită, e un gust deosebit atunci când adaugi praz în mâncare, e ca și un ingredient magic”.
”Reporter: Cât este un fir de praz?
Profesoară: 3 lei. Am zis că fiind al nostru, din bătătură cum se zice la noi aici în zonă, am zis să lăsăm puțin la preț”.
Dar atracția festivalului a fost concursul de zaibăr.
Ștefan Gheorghișan, producător: „Față de anii anteriori este mai puțin, dar mai bun din cauza secetei, din cauza condițiilor atmosferice, producția este mai mică, dar calitativ e mai bun. În jur de 12-13 lei/litrul”.
”Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea”„În primul rând îl avem în suflet, după care îl avem pe mâini - e specific culorii și tradiția vinului negru”.
Un zaibăr bun dezleagă limba și împrietenește oamenii, spun localnicii.
„Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea. Tradiția o ducem mai departe. După rețetele vechi, nu ne abatem”.
Există chiar și somelieri convinși că, în timp, zaibărul ar putea ajunge și pe mesele celor mai pretențioși.
George Ignat, somelier: „De exemplu, să comparăm zaibărul cu un roșu de Bordeaux e destul de dificil acuma, dar în câțiva ani totul e posibil”.
„Știm de la Nea Mărin și chiar de atunci mă gândeam ce fel de vin o fi acest zaibăr și iată ca am reușit în viața aceasta să ajung la Băilești și să degust acest vin excepțional”.
Festivalul Zaibărului și al Prazului a ajuns la a 22-a ediție.