Imaginile spectaculoase surprinse de "vânătorii de furtuni" din România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Atunci când cei mai mulți dintre noi ne adăpostim în case, "vânătorii de furtuni" se duc în inima vijeliilor.
Ce au reușit să surprindă câțiva dintre ei, vedeți în VIDEO.
Când se întunecă cerul, vânătorii de furtuni sunt deja la post şi aşteaptă momentul în care vor surprinde imagini de colecţie. Alexandru este din Bucureşti şi ne spune că de cinci ani, nu a ratat niciun sezon de vijelii.
Alexandru George la volan, în drum spre vânătoare: "Ieşim la un chase, la o vânătoare. Întotdeauna, atât mie cât şi soţiei ne-au plăcut fenomenele severe, dar şi adrenalina. Ca atare, când nu avem drumeţiile montane de noapte, avem de alergat după fenomenele severe.
"Capturile" sunt postate pe internet, unde s-au format comunităţi cu zeci de mii de iubitori ai fenomenelor naturii. Pe lângă imaginile surprinse, vânătorii de furtuni iubesc şi energia pe care le-o da natura dezlănţuită.
Înainte de a pleca la vânătoare, fiecare schimbare din atmosfera e studiată atent cu aplicaţiile de profil. Fotografii evita astfel pericolele.
Lucian Crișan, meteorolog: "Se văd pe radar culorile acestea închise de roşu sunt propriu-zis furtunile şi ce se vede cu roşu mai închis şi un mov este grindina din nor"
Mihai-Florin Necula, vânător de furtuni: "Suntem pe teren, în apropierea localităţii Vaslui și putem observa deja creşterea norilor şi cu ajutorul acestei staţii meteorologice portabile ce măsoară toţi parametrii meteo importanţi, cum ar fi direcţia vântului, temperatura, umiditate, precipitaţii"
Pentru o captură spectaculoasa e nevoie de "ustensile" pe măsură. Din "trusa" vânătorului nu lipsesc aparatul de fotografiat sau un telefon performat, un GoPro şi în mod obligatoriu un trepied. Toate acestea depăşesc de multe ori 1500 de euro.
Vânătorii de furtuni cheltuiesc sume consistente şi pentru drumurile cu maşina, de multe ori pe teren accidentat, dar şi pentru reparaţiile ulterioare.