Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unde puteți consuma cel mai bun pește: ”Sincer vă spun, mie îmi plouă în gură"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă vă place peștele şi ajungeţi pe litoral, de 1 Mai, mergeţi şi la cherhana. Sunt zeci de asemenea localuri, în toate staţiunile, unde găsiţi peşte proaspăt din Marea Neagră şi Deltă.

De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii ani, consumul de pește a crescut. Problema este, că odată ajunşi într-o cherhana, mulţi nu prea ştiu ce să comande, şi aleg pește din import.

Primăvara, spun pescarii, este perfectă pentru scrumbie, stavrid, hamsie, dar şi lufar sau chefal, făcuţi pe plită sau pe grătar. Sunt peşti care trăiesc în Delta sau în Marea Neagră însă puţini ştiu de ei. Şi mai puţini îi comandă.

Ștefan Toporaș, bucătar: "Astăzi o să vă pregătesc un chefal de Marea Neagră la grătar. Se împănează cu lămâie şi pătrunjel.Folosim un dressing din ierburi aromate şi lămâie ulei de măsline."

Iar dacă vă era dor de o saramură, încercaţi stavridul. Are o carne dulce şi se poate găti pe tabla încinsă.

Citește și
borș pescaresc
Floriile și Paștele în Delta Dunării. Scrumbie pe pat de sare și borș pescăresc

E mult mai bun decât peştele de import din supermarket: cod congelat, fileuri de pangasius şi somon norvegian.

Un kilogram de stavrid din Marea Neagră costă între 16 şi 20 de lei, mai puţin decât ofertele din străinătate.

Ștefan Toporaș, bucătar: "Aici avem saramura pentru peşte, roşii coapte pe plită cu ardei, saramura se face cu supă de peşte. Sincer vă spun, mie îmi ploua în gură."

Însă regele peştilor din Marea Neagră este calcanul, cu o carne albă, deosebit de gustoasă, dar şi cu un preţ pe măsură, pe care puţini şi-l permit.

Un alt peşte extrem de bun, despre care puţini ştiu că trăieşte şi în Marea Neagră, este zarganul, caracterizat prin trupul foarte alungit şi gustul special.

Iar dacă vreţi să mâncaţi ca un localnic atunci comandaţi guvizi sau hanus prăjit. Au carnea dulce şi merg bine cu mujdei de usturoi.

Gustaţi şi melcul rapană, midiile dar şi singurii creveţi din Marea Neagră: garizii.

Mario Bosoancă, administrator pescărie: "Tot peştele care este servit este din România, prins chiar aici în fața dumneavoastră în Marea Neagră."

Peştele merge de minune cu un vin alb, demisec, de preferinţă un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay din strugurii copţi pe dealurile de calcar ale Dobrogei.

Dacă mergeţi în Delta Dunării, căutaţi crap, plătica, lin sau mreana - au carnea albă, gustoasă - dar atenţie, unii au şi multe oase. Se prăjesc bine, până au prins o crustă crocantă iar oasele mici s-au topit. Însă Delta Dunării înseamnă în primul rând borşul de peşte.

Bucătăreasă: "Borşul de pește să face din mai multe categorii de peşte, somn, ştiucă, salău, caras, biban. Toate se pun la fiert. Punem leuşteanul uscat la fiert cu codiţe, puţin oţetşi asta este borşul de peşte din Deltă." Deşi sunt zeci de posibilităţi, cei mai mulţi români preferă șalăul pane. Ce-i drept, nici ospătarii sau bucătarii nu le spun ce pierd. În concediu pe litoral, turiştii ajung să mănânce doar peşte congelat şi acela din străinătate.

Consumul de peşte în România este într-o continuă creştere. Dar peste 70% din marfă provine din import.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult