Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Turist german mușcat de câinii unei stâne, pe Via Transilvanica. Drumeții s-au supărat pe ciobani că-și protejează turmele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un turist german a fost atacat și rănit de câinii unei stâne, în timp ce mergea, de unul singur, pe traseul Via Transilvanica.  

Întâmplarea nu este izolată și a aprins o dezbatere între drumeții dornici să străbată munții și ciobanii care vor ajutoare de nădejde în lupta cu sălbăticiunile.

Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

În urma atacului, turistul a ajuns la spital, în Sighișoara. A reclamat incidentul la poliție și a cerut măsuri pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete.

Nicolas Caper Horst: ”Cred că ceea ce ar trebui să facem este să educăm pe toată lumea implicată, inclusiv ciobanii și drumeții”.

Alin Ușeriu, coordonatorul proiectului Via Transilvanica: ”Prietenul cel mai bun al omului, din păcate, s-a transformat într-un real pericol câteodată în calea dezvoltării unui turism cu un potențial uriaș, un turism activ, sustenabil”.

Citește și
caine
Clipe de groaza pentru un copil de 11 ani din judetul Sibiu. A fost atacat de 7 caini fugiti de la o stana, chiar in sat
Legea stabilește că un fermier la munte poate avea cel mult 10 câini

De cealaltă parte, ciobanii spun că turiștii ar trebui să ocolească turmele și stânele, unde întotdeauna sunt câini dresați să apere oile.

Mihai Sopa, crescător de animale: ”Câinii sunt foarte importanți pentru noi, pentru că aici la noi în zonă sunt foarte multe animale sălbatice care vin pe aici pe lângă stână, vin la animale”.

Legea stabilește câți câini pot ține fermierii pentru paza animalelor: cel mult 10 la munte, 7 la deal sau 5 la câmpie, dacă turmele sunt foarte mari.

Silviu Chiriac, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea: ”Prin selecții repetate, ciobanii pot să păstreze acele caractere prezente la rasele carpatine tradiționale, în care câinii sunt eficienți doar în paza șeptelului împotriva prădătorilor mari, mai puțin să încurajeze temperamentul unor exemplare care pot să atace trecătorii”.

Adela Dadu, ghid cu o vechime de 16 ani, are mereu în buzunar hrană pentru acești câini, ca să-i îmblânzească.

Adela Dadu, ghid de turism: ”În situațiile extreme, noi utilizăm și un aparat cu ultrasunete, un aparat de mici dimensiuni, eu dacă apăs acum nici nu-l auzim. Are frecvențe înalte și bate undeva la 7-10 metri, câinele îl aude, păstrează distanța”.

În plus, drumeții sunt sfătuiți și să-și anunțe prezența pe lângă stâne și să înainteze doar dacă ciobanul le permite și le asigură protecția.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult