Tradiționalul grătar din a doua zi de Paște. Turiștii din China au preluat obiceiul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au dat mai întâi un ocol pe la măcelărie ori au golit congelatorul, apoi au făcut jarul, şi-au chemat rudele și apropiaţii şi au luat masa în aer liber.
Orăşenii au evadat în cea mai apropiată pădure sau pe malul unui ochi de apă. Iar cei de la munte au pregătit la foc de cetină pastramă și cârnați.
Pe Valea Cerbului, în Buşteni, aerul tare stârneşte spontan pofta de mâncare. Un domn spune că nici nu contează ce pui la fript, ci pe cine pui cu tine la masă.
Pentru bucureşteni, cel mai apropiat loc pentru a încinge cărbunii în mod organizat e Pădurea Cernica. În acest parc pentru picnic, 15 lei costă închirierea unui grătar, 20 de lei, a unei mese de 10 persoane, 10 lei e taxa de parcare şi 5 lei cea de acces. Animalele de companie intră gratuit.
Stilul aparte al românilor de a se ospăta în natură cucereşte lumea. Un grup de 40 de asiatici a învăţat lecţia.
Turiști China: ”Avem şi mâncare de chinezesc şi la fel ca voi.”
Şi în Iaşi, pe malul lacului din zona Ciric, mesenii și-au împărţit atribuţiile. Unii gătesc, alţii fac poze.
Şi pentru că e o atmosferă cu care se pot obişnui uşor, majoritatea românilor îşi trag sufletul doar marți. Pe 1 mai sunt convocaţi iar la un festin culinar cu mici şi bere.