Tradiții și obiceiuri. De ce ”este bine” să mâncăm pește în a 3-a zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În Ardeal, clienții au mers până la păstrăvării, ca să-și aleagă cele mai frumoase exemplare.
La o păstravărie de pe Valea Sebeșului, păstrăvul curcubeu este vedeta. În cele 3 bazine, dintre care unul care imită mediul natural la baza unei stînci, peștele ajunge și la cîteva kilograme.
Cel mai căutat este însă păstravul de câteva sute de grame.
În această perioadă a anului, înainte de revelion, vânzările se dublează.
Nicolae Cata, proprietar păstrăvărie: "E amenajată la această stâncă, mediul natural, apă de izvor captată de la un km și jumătate”.
Pentru o savoare aparte, păstravul se lasă la prăjit în unt de casă.
Prețul unui kg de păstrav curcubeu este de 35 de lei, iar clienții vor veni după marfă în apropierea revelionului. La malul mării, turiștii au schimbat deja mesele grele cu fripturi de porc, sarmale și salate sățioase cu maioneză cu fructele de mare și cu peștele proaspăt. În bucătăriile restaurantelor, midiile de Marea Neagră si rapanele sunt gătite cu sosuri ușoare și cât mai multe legume.
Puiu Vasile, bucătar: "Azi o să pregătim niște pește ca de la malul mării, avem un biban și neavând legume de sezon de vară vom folosi rădăcinoase, morcovi, cartofi și sparanghel. Avem un sos de brânză cu niște ceapă, usturoi, lime și cimbrișor, ceva light ca după Crăciun." "Când începe să se albească pe margini atunci îl întoarcem, mai ținem undeva la 2 minute, nu vrem să îl gătim foarte mult, să fie ușor mai zemos”. Iar la final...sosurile delicate pentru un gust aromat.
Anca Breha, manager restaurant: "După numeroasele zile cu mâncăruri grele, sarmale, carne, multe altele, clienții s-au reprofilat să spun așa pe fructe de mare și pește, în special rapanele, care sunt proaspete de aici de la noi din Marea Neagră (...) în primul rând bibanul, crapul este foarte solicitat, pe bază de saramură chiar și borșul de pește."
Iar în alte restaurante este la mare căutare tonul roșu.
Dabi Suleiman, chef restaurant: "Am ales acest produs pentru că este mai ușor după mesele de sărbători, mai fin și mai rafinat (...) Un spanac sote, un sos mediteranean de roșii și capere și măsline acompaniat de un piure de mazăre (...) Tonul este un pește delicat cu slabe calorii și cu multe proprietăți nutriționale, este recomandat după mese încărcate și este o mâncare elegantă."
Însă pentru cei cu mai puțină dare de mână și crapul, facut la cuptor, cu legume, este o variantă sănătoasă.
Iar dacă vreți să scăpați de calorii, nu-l prăjiți în ulei.