Tinerii din grija statului primesc 2.500 de lei pe lună, dacă merg la școală sau muncesc după ce părăsesc sistemul la 18 ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Măsurile sunt cuprinse într-un proiect aflat în dezbatere publică, menit să îi ajute pe acești tineri să se integreze mai ușor în societate.
44.000 de copii sunt acum în sistemul de protecție al statului. Unii sunt în grija asistenților maternali, alții locuiesc în centre de plasament sau cu rudele.
Aproape 6.000 dintre ei vor împlini curând 18 ani și se vor trezi că trebuie să se descurce singuri. Vor primi doar trei salarii minime pe economie, în condițiile în care ei nu au casă și nici loc de muncă.
Andreeas este președintele unei asociații care se ocupă de integrarea acestor tineri și știe cât de greu le este când ajung la majorat.
Andreeas Novacovici, președinte ONG înființat de tinerii instituționalizați: ”Am crescut în patru centre de plasament, două de stat și două private. Ar fi însemnat mult pentru primele luni de chirie, primele cheltuieli pe care le-am făcut odată ce am fost tânăr independent din perspectiva lor, însă nepregătit pentru viață. 2.522 de ron înseamnă o sumă pe care o pot folosi pentru diverse nevoi pe care le au ca tineri, într-o țară care le oferă prea puțin. Poate că o haină, un telefon, un abonament, accesul la informații pot fi doar câteva utilități pentru acest buget”.
Și rudele celor orfani vor primi bani de la statTinerii vor primi 2.500 de lei lunar până la vârsta de 26 de ani dacă merg la școală sau la muncă.
Elena Tudor, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: ”Nu putem risca așa sub mirajul banilor să opteze pentru indemnizație și să rămână după pe stradă. Ne dorim ca ei să fie ajutați să ducă o viață independentă și nu neapărat să stea în sistem”.
Măsurile sunt cuprinse într-un ordin comun al Ministerului Familiei și cel al Muncii, pus în dezbatere publică.
În același ordin comun este menționat și modul în care va fi plătită indemnizația lunară de sprijin acordată rudelor care nu sunt asistenți maternali, dar au în grijă unul sau mai mulți copii fără părinți. Vor primi 420 de lei pentru fiecare copil în parte, pe lângă alocația lunară de plasament.