Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Speranța de viață în România, cu mult sub media UE. Doar 26% dintre români consumă zilnic fructe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii nu fac sport și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, sunt repetenți la consumul de fructe și legume.

Sunt câteva dintre concluziile unui raport al Institutului Naţional de Statistică. Iar datele explică o realitate - speranța de viață în țară noastră este cu mult sub media Uniunii Europene.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, 26,5% dintre români consumă zilnic fructe. Iar puţin peste 18% pun pe masă măcar o dată pe zi legume.

Prof. Dr. Ing. Daniela Borda, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: "Este categoric îngrijorător faptul că avem un consum mic de legume şi de fructe, față de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care precizează că zilnic ar trebui să consumăm 400 de grame de fructe şi legume."

Acelaşi raport scoate în evidenţă faptul că problemele de la capitolul alimentaţie vin la pachet cu lipsa sportului.

Citește și
visuri la cheie
„Această pădure este blestemată!” Premiera sezonului „Visuri la cheie” ne dezvăluie un caz uluitor

Numai 11,6% declară că fac săptămânal sport. Vorbim despre un stil de viaţă care duce la îmbolnăvirea organismului, chiar de la vârste tinere.

Un stil de viaţa nesănătos poate duce la afecţiuni grave - cum ar bolile cardiovasculare.

Dr. Magdalena Moroșanu, Medic Nutriționist și Diabetolog: "La o simplă întrebare "Cum vă descurcaţi cu alimentaţia?", răspunsul era aşa: "A, eu mănânc obişnuit, iau tabletele şi diabetul merge înainte". Din 100 de persoane chestionate, 9 sau 10 reuşeau să respecte nişte reguli."

Psihologii spun că obiceiurile alimentare sunt însuşite încă din primul an de viaţă.

Alina Gălățanu, psiholog: "Suntem un popor care, în toate situaţiile, când sărbătorim evenimente, fie ele triste sau vesele, noi mâncăm. Mesele noastre de sărbătoare sunt bogate, sunt diverse şi sunt încărcate cu foarte multe lucruri şi în acest fel ajungem să mâncăm haotic."

Studiul realizat recent arată că din totalul populaţiei de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Cei mai mulţi dintre oamenii atenţi la ce mănâncă evită să consume în exces sare.

În aceste condiţii, speranţa de viață la noi în țară, în 2018, era cu aproape şase ani mai mică decât media la nivelul Uniunii Europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult