Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specialiștii au găsit leac pentru cancerul castanului. Ciuperca s-a extins rapid în pădurile din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pădurile româneşti de castani, cu fructe comestibile, delicioase şi crocante, se luptă de mulţi ani cu o boală cumplită: cancerul castanului, produs de o ciupercă parazită.

Acum, însă, cu mari eforuri, specialiştii au reuşit să salveze aceste comori ascunse, din care se fac preparate gustoase. Cu fonduri europene, arborii au primit un tratament special, care a ajutat specia să supravieţuiască. Cancerul castanului a făcut prăpăd în pădurile din Europa în ultimele decenii, iar de acest lucru nu a fost ocolită nici România.

Singurele zone din ţara noastră în care au mai rămas păduri dese cu aceşti arbori se află la Tismana, în Gorj şi în Maramureş.

Maladia lor este provocată de o ciupercă parazită. Ciuperca se aşează pe scoarţa copacilor, îi consumă celuloza, iar apoi copacul se usucă.

În Maramureş, anul acesta boala necruţătoare a nimicit 80% din castanii comestibili. Cu greu, eforturile specialiştilor dau roade.

Citește și
castane
Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan

"Aici avem un grup de 4 castani, aici se poate vedea că acesta s-a uscat şi în urma tratamentelor aplicate s-au vindecat. Aici a fost un cancer imens, iar în momentul de faţă este complet vindecat", a precizat Nicolae Pop, inginer silvic Ocolul Silvic Baia Mare.

În pădurile din preajma oraşului Baia Mare, de câteva săptămâni, culegătorii adună fructele dulci pe care fie le prăjesc, fie le fac piure.

"Sunt mai mici, că-i secetă, nu-i apă. Nu cresc, se usucă copacii. Sunt mai greu de cules, mâncat şi curăţat", spune un culegător.

Şi specialiştii din Gorj au aplicat tratamente costisitoare şi au reuşit ceea ce nimeni nu mai spera: să salveze arborii mai tineri şi să perpetueze specia.

"Sperăm ca în 5-10 ani să ajungem la producţii de 1000, 2000 de kilograme, cum recoltam acum 25 de ani când nu era boala respectivă", spune un localnic.

Deşi înainte fabricile de procesare produceau piure de castane, o delicatesă folosită la multe feluri de mâncare, acum totul a devenit o amintire. Producătorii fac doar cantităţi mici, pentru târguri şi reţete sofisticate.

"E o reţetă specială. Piure de castane cu miere de albine e hrana călugărilor, hrana sfântului Nicodim, care a adus castanii aici la Tismana", spune Marcel Duicu, producător local de dulcețuri. O sută de grame de castane prăjite costă 5 lei, iar un kilogram de castane crude, 15 lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult