Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Asta pentru că primarul ar refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească prin care aproape 1600 de hectare de islaz comunal ar trebui să le fie date în folosință ciobanilor din localitate.
Luni, oierii și-au dus animalele pe malul Dunării și au blocat drumurile din comună.
Ciobanii din comuna Grindu au blocat cu oile aproape toate drumurile din localitate. Au împreună 16.000 de oi, pe care, spun ei, nu mai au cu ce să le hranească, pentru că le-a fost luat islazul comunal.
Comuna Grindu este cunoscută pentru numărul mare de crescători de oi și, de sute de ani, tradiția oieritului a fost transmisă din generație în generație. Din anii 2000 încoace, însă, ciobanii nu au mai ținut pasul cu hățișul legislativ. Așa s-au trezit că patru agricultori din sat au început să are cu tractoarele islazul comunei.
Gheorghe Cristea, președintele asociației de crescători de oi: "Au făcut într-așa fel de au scos 500 de hectare de teren și le-a dat la 4 fermieri. Noi am intervenit, i-am dat în judecată. La Tulcea, la Tribunal, am câștigat, scrie negru pe alb să elibereze pășunea ocupată de fermieri."
Marin Chirilă, cioban: "A concesionat pe 49 de ani, el - n-a întrebat consilierii, n-a întrebat nimic, nimic. El a făcut de capul lui."
Ceartă crescătorilor cu primarul riscă să capete accente dramatice, pentru că oamenii au de trei ori mai multe oi decât pot hrăni pe islazul care le-a mai rămas.
Gheorghe Cristea, președintele asociației de crescători de oi: "O să moară de foame. Altfel, când o da gerul, le suim și le aruncăm în Dunăre." În primăria din Grindu, ciobanii revoltați au fost întâmpinați de secretarul care a încercat să le explice temeiul legal în urma căruia animalele lor riscă să moară de foame…
Cioban: "Uite, domnul secretar este văr bun cu mine. Dar și-a bătut joc și de părinții mei, și de părinții lui. Mi-a luat brânza. Ai fost cu Damian și mi-ai luat brânza din colibă?"
O lămurire a aspectelor juridice ar putea să vină tot în instanță, însă procesul ar urma să dureze cel puțin doi ani, timp în care ciobanii nu mai au cu ce să își hrănească animalele.
O soluție de criză ar fi să le vândă, însă, de la apariția acestui scandal, prețul oilor, în regiune, a ajuns unul derizoriu.