S-a scumpit și munca românilor. Care sunt domeniile cu cele mai mari creșteri ale costurilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dublu față de media pe economie. Și în domeniul imobiliar se vede aceeași evoluție, pe măsură ce proiecte mari, de clădiri rezidențiale și industriale, au fost finalizate.
Laura Culiță: ”Patronii din imobiliare și din energie merg umăr la umăr când vine vorba de costurile cu forța de muncă, pe oră. Ei au avut de plătit cu 19,9% mai mult în trimestrul 4 din 2022 față de același trimestru din 2021 - altfel spus, dublu față de media pe economie. În cazul lor - iată - sunt cele mai mari creșteri, arată statistica oficială. Angajatorii din restaurante și hoteluri au avut de acoperit, în medie, majorări de 18% ale acestor costuri, însemnând cheltuieli cu salarii și contribuții la stat. În comerț și transporturi, vedem un plus de 15%”.
Criza energetică ce a dus la creșterea interesului pentru echipamente eficiente, dar și explozia de proiecte verzi, au dus la înmulțirea ofertelor de muncă în domeniu, spun recrutorii.
Alexandra Colceru, reprezentant platformă de joburi: ”Sectorul a fost pe o pantă ascendentă. În ultimele luni, a crescut cererea de specialiști în furnizarea energiei electrică, de energie regenerabilă. În materie de joburi și salarii oferite, un inginer proiectant instalații electroenergetice în București - între 1.600-2.200 euro lunar”.
Un livrator poate câștiga și 4.000 de leiPentru tehnicienii și inginerii din alte orașe, ca Sibiu, salariile sunt mai mici. Cei care se relochează în alte state, pentru proiecte fotovoltaice, de pildă, pot câștiga și 3.500 de euro.
Cosmin Balaban, director executiv furnizor echipamente electrice: ”Cererea fiind foarte mare și costul forței de muncă a fost mai ridicat. Perioada inflaționistă a creat efect atât asupra antreprenorilor, cât și a angajaților. Am încercat prin indexări de salarii să acoperim aceste majorări ale costurilor de piață”.
Un alt domeniu cu creștere de costuri este cel al transporturilor. Comerțul online și comenzile de mâncare fac ca livratorii să fie printre cei mai căutați de pe piață.
Lucian Gherasim, livrator: ”Dacă e să-ți aloci tot timpul, cu siguranță scoți un salariu bun, chiar și peste 4.000 lei. Totuși, e mașina ta, sunt costuri de reparații, trebuie să stai bine și cu nervii, fiecare zi e o aventură”.
Răzvan Acsente, director de marketing, platformă de livrări: ”Venitul depinde foarte mult de numărul de ore pe care livratorul alege să-l lucreze”.
Scumpirea muncii s-a văzut și în creșterea prețurilor la servicii și produse. În 2022, rata inflației anuale a fost de aproape 14% - un record al ultimilor 12 ani.