Românii mănâncă mai puțină pâine, dar problema e calitatea. Ce trebuie să conțină produsele „originale”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În țări precum Franța și Spania, există o lege a pâinii care reglementează ce trebuie să conțină acest aliment.
Cu un consum de pâine în scădere, cererea pentru produse de calitate superioară este tot mai mare, mai ales la oraş. Producătorii artizanali câștigă treptat popularitate, însă prețurile crescute îi ţin deoparte pe unii cumpărători.
Reporter: Cât vă ajung aceste pâini?
Cumpărător: „Cred că două-trei zile, este o pâine proaspătă, bine pregătită, o simţi mult mai bine şi poţi să faci diverse combinaţii.”
Reporter: Mâncaţi pâine de obicei? Este un aliment important?
Cumpărătoare: „La fiecare masă, şi mănânc pâine cu maia integrală”
Nutriţioniştii spun că pâinea este o sursă de glucide lente, fibre şi proteine, și n-ar trebui exclusă din alimentaţia zilnică. Importantă este calitatea pâinii.
Ruxandra Pleşă, nutriţionist: „Alegerea pâinii poate să facă diferența între starea de sănătate și starea de boală. Dacă alegi o pâine de calitate fără aditivi, fără zahăr, fără margarină, și dacă este o pâine care a fost preparată cu maia, acest lucru aduce numeroase beneficii, repet, fără a fi în exces.”
Problema este că multe sortimente sunt de slabă calitate. Pâinea, în forma sa tradițională, ar trebui să aibă doar patru ingrediente de bază: făină, apă, drojdie și sare. Cu toate acestea, multe dintre produsele de panificație din comerț conțin liste lungi de ingrediente, cum ar fi aditivi, conservanți, coloranți sau amelioratori.
În alte state cum ar fi Franţa sau Spania exista legea pâinii, care reglementează compoziţia şi ingredientele, iar pâinea de calitate este delimitata clar de celelalte.
Daniel Ion, brutar artizanal: „Dau exemplul pâinii integrale, se punea făină albă, se punea 5%, 10% făina integrală şi era o pâine integrală, rotunda şi toată lumea credea că este pâine integrală. Ca să numeşti o pâine integrală trebuie să fie 100 % făina integrală. Ca să fie o pâine de secară trebuie să ai 100% făină de secară. Au fost clienţi care mi-au zis, la dvs. pâinea cu secară este aşa, subţire, în altă parte este pufoasă, aia nu e pâine de secară, este cu nişte secară.”
Laura este somelier de pâine şi ne învaţă cum să deosebim o pâine de calitate.
Laura Schutz, somelier de pâine: „O franzelă ar trebui să aibă şi ea o culoare plăcută, să aibă crestăturile bine definite, bine deschise, asta îmi spune mie mai departe că şi miezul a avut timp să se dezvolte, miezul trebuie să fie pufos, mătăsos. Nu trebuie să fie gumos, atunci când îl mestec, dacă a făcut o biluţă cauciucată, avem o problemă acolo.”
Acum câţiva ani, un român mânca 96 de kg de pâine, anul trecut consumul a scăzut până la 86.