Românii care găzduiesc refugiați ucraineni se plâng că statul le e dator cu bani. Ar putea apărea noi reguli
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru fiecare refugiat, România alocă 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană. Datele oficiale arată că în jur de 73.000 de ucraineni depind de acest program, numai că banii se plimbă mult de la o instituție la alta.
Adrian are două apartamente în Năvodari, în care locuiesc acum refugiați. Într-unul dintre ele găzduiește trei persoane, iar în celălalt șase.
În total, pentru cazare primește de la stat peste 13.000 de lei lunar, însă în ultimele 2 luni nu a luat nimic și a trebuit să suporte singur cheltuielile cu utilitățile. Banii pentru luna decembrie ar fi trebuit să îi primească în ianuarie, dar abia acum i-au fost virați.
Adrian Rada, proprietarul unei locuințe: ”La un moment dat, strângând-se toate și neîncasând efectiv, începe să te apese financiar orice lucru, pentru că utilitățiile au crescut foarte mult”.
Parcursul lung al banilor pentru găzduirea refugiaților ucraineniÎn aceași situație sunt sute de români.
Emanuel Ionescu, proprietar: ”De aproape o lună și jumătate, imediat se fac 2 luni de zile. Noi am suportat toate cheltuielile pentru ei în acest timp, am sunat de nenumărate ori la ISU, nimeni nu știe nimic. Pentru o lună de zile, în jur de 4.000 de lei, eu le-am dat banii pentru hrană, vă dați seama că nu puteam să îi lăsăm fără hrană sau fără curent”.
Și refugiații se descurcă greu. Cei 20 de lei alocați pentru mâncare nu au ajuns la ei, iar mulți încă nu lucrează. Pe Natalia și Tamara le-am întâlnit într-un centru de refugiați din Sectorul 2.
Savchenko Nataliia, refugiată: ”Ne-au spus, s-au plâns, înțelegem situația, înțelegem că nu depinde de ei și am rămas să așteptăm. Da, desigur că ne ajută”.
Bobenko Tamara, refugiată: ”Încercăm să ne găsim ceva de muncă pentru o perioadă scurtă”.
După multe petiții, la ședința de guvern din 22 februarie a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu aproape 160 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru decontarea acestor bani.
Însă parcursul lor este lung. Ministerul Finanțelor îi trimite Ministerului Afacerilor Interne, care îi direcționează spre Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la care ajung la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, și în cele din urmă la primării.
Banii ar putea ajunge doar la ucrainenii care merg la muncăDelia Bîrla: ”Așadar, suma pentru luna decembrie ar trebui să ajungă cât de curând la toată lumea, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cu toate acestea, autoritățile sunt în urmă cu plățile, pentru că la finalul lunii martie beneficiarii ar trebui să primească banii pentru luna trecută, însă încă nu se știe când vor fi decontați și cei pentru ianuarie”.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: ”Noi așteptăm banii de la IGSU. Pe decembrie au ajuns de curând. Noi îi repartizăm spre cetățeni de îndată ce primim banii de la ISU, dar a durat destul de mult ca să vireze acești bani”.
Lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă. Banii ar putea fi acordați, după o lună de grație, doar ucrainenilor care merg la muncă și au copiii înscriși la o școală de la noi. În plus, pentru cazare se vor deconta doar 2.000 de lei pe lună de familie.
Traseul banilor pentru programul 50/20
Ministerul Finanțelor - Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență/Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov - Primării - Beneficiari
Sursa: Pro TV
Etichete: romani , bani , stat , datorii , refugiati ucraineni
Dată publicare: 10-03-2023 19:45