Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii au început deja să pună murături. ”Prețurile se ridică din zi în zi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vremea neobișnuit de caldă umple mai devreme cămările. De teamă că ar putea rămâne fără legume pentru că toate s-au copt mai repede sau că preţul lor va exploda, mulți au început deja să pună conserve.  

Și așa borcanul cu zacuscă sau gogoşarii muraţi ne costă mai mult anul acesta.

Femeie: ”O saramură care se face special din apă, oțet cu foi de dafin, piper, sare și puțin zahăr după gust. Se face la bain marie, ca să țină peste iarnă".

În mai toate casele, bulionul este primul pe listă, urmează zacusca, gogoșarii și castraveții în saramură sau oțet. Dacă până acum discuțiile despre conserve începeau prin septembrie, anul acesta femeile vrednice s-au apucat deja să pună la borcane murături asortate. 

Femeie: ”Consistența lui este cam aceasta și la gust este extraordinar de bun, încercăm să facem cât mai multe în casă".

Citește și
muraturi asortate
Murături asortate - Secretele care fac diferența: de ce să alegi fermentația în oțet în locul saramurii

Într-o familie din Alba, primele sticle cu suc de roșii stau aliniate ca soldații.

Femeie: ”Am început să punem mai repede conservele pentru iarnă anul acesta pentru că ne-a fost frică că datorită căldurii o să se scumpească. Am luat 25 de kg de roșii și ne-au ieșit cam 15 litri de bulion. Am dat 6 lei pe kg".

Pregătiri fac şi patronii de restaurante. Au pus primele stocuri de legume în cămările frigorifice. Se tem că spre toamnă preţurile vor creşte prea mult, iar la cantităţi mari diferenţa de bani va fi considerabilă.

”Am început cu vinetele, am cumpărat 3 tone în acest moment de la producătorii locali din zona Aiudului. Prețul în acest moment este mult mai bun, vinetele sunt cu sâmburi puțini și cu gustul dulce”.

Multe legume s-au copt mult mai devreme, din căldurii excesive. S-au făcut însă mai puţine, aşa că preţurile sunt peste cele de anul trecut.

Ce prețuri au legumele

În funcţie de zonă, un kilogram de roşii costă între 2 şi 12 lei, preţul vinetelor începe de la 2,5 lei şi poate urca până la 5. Gogoșarii și ardeii capia sunt cei mai scumpi. Vânzătorii cer între 6 şi 8 lei pe kilogram.

”Mai vreau, pe seară, să îmi dai tot 20 de cutii”.

Comerciant: ”Suntem cam spre final la tomată, vânătă o să mai fie”.

O femeie a luat dintr-o piaţă din Iaşi 60 de kilograme de roşii. A negociat prețul de la 3 lei - la 2 lei pe kilogram. După preparare, a rămas cu 40 de litri de bulion.

Femeie: ”Toate s-au copt mai repede. Anul acesta toate au fost devansate cu 2-3, chiar și 4 săptămâni”.

Multă lume caută pieţele engros.

”Nu știu dacă la toamnă o să mai fie, anul trecut din câte îmi aduc aminte am luat kapia cu 3 lei, acum e vreo 6”.

”Prețurile se ridică din zi în zi. Luai 30 de kg de roșii și să iau vreo 10 de vinete. Oi mai lua altădată. Vinetele cu 2 lei jumate și roșiile cu 4 lei”.

”Din cauza căldurii presupun că mai târziu nu o să fie deloc. 4 lei kg de gogoșar”.

Unii producători au defrişat culturile vechi, care nu s-au făcut din cauza arțiței, şi au pus altele. Aşa că, în toamnă, vor avea recolte noi de castraveţi, ardei şi roşii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult