România este țara din Uniunea Europeană care se confruntă cu cea mai mare sărăcie. Tinerii sunt cei mai expuși
Your browser doesn't support HTML5 video.
Adică, 20% dintre familiile din țară nu au bani să își acopere cheltuielile neprevăzute, nu își permit să mănânce carne de pui sau pește la fiecare două zile ori sunt în urmă cu facturile și ratele la credit. Adică un venit de puțin peste 2.300 de lei, pe care îl câștigă aproximativ 15% dintre angajații români.
Elena Sabu: „Faci compromisuri, lași aia, nu te mai duci nu știu unde, nu îți iei imediat ceva. Să cumpăr ceva, o aparatură electronică în casă, renunț la vacanță”.
Potrivit datelor Eurostat, românii sunt europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și deprivare materială din Uniune.
O familie din cinci nu face față cheltuielilor neprevăzute, nu își permite să plece în vacanță o săptămână departe de casă sau nu are suficienți bani să își plătească ratele la credit, chiria și utilitățile. În alte cazuri, mulți nu își pot asigura o masă cu carne de pui sau pește la fiecare două zile, au frig în case sau nu au bani să își cumpere o mașină personală.
Dorina Niță: „Mai punem deoparte, cheltuim mai puțin și acoperim și ce trebuie”.
Riscul cel mai mare este în rândul tinerilor, 23% dintre ei nu își pot permite lucruri de bază, cum ar fi acces la internet, bani să își schimbe hainele vechi ori să iasă în oraș cu prietenii sau familia o dată pe lună.
Tânăr: „Eu am un credit de 2.000 de lei pe lună și în mare parte câștig undeva la 4000 - 4500, plus facturi, cu ce rămânem?”.
Spre deosebire de alte state, la noi diferențele sunt mari de la o regiune la alta.
Potrivit statisticilor europene, regiunile din sud și sud-estul României sunt cele mai sărace. Surprinzător, o duc mai bine cei care locuiesc în estul țării, asta și pentru că, spun sociologii, mulți români au plecat la muncă în străinătate și încă mai trimit bani acasă.
Radu Umbreș, sociolog: „Dacă Bucureștiul, de exemplu, are o rată redusă de deprivare socială, stăm mai bine decât unele zone din Europa de Vest, zone bogate, din Franța sau Germania. În jurul Bucureștiului, regiunea de sud, sud-est este printre regiunile cele mai deprivate și o posibilitate este că Bucureștiul este acest magnet care atrage și capital uman, are și locuri de muncă, sunt și investiții foarte ridicate - dar în acest fel secătuiește zona din jurul său. Iar aceste clivaje vor continua să se accentueze”.
La nivel european, la capitolul lipsuri, suntem urmați de vecinii bulgari, de greci, unguri și spanioli. La polul opus, cel mai bine o duc locuitorii din Slovenia, Cipru, Luxemburg sau Estonia.