România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Motivul? Nu știm să lucrăm cu specialiști care să scoată dintr-un teren cultivat la maximum posibil.
Metodele folosite de fermieri sunt, de multe ori, cele de acum 20-30 de ani și nu mai dau rezultate competitive pe piață, spun specialiștii.
Specialistul îi explică fermierului: ”Trebuie să aveți în vedere care sunt muguri de rod. Astea sunt crengile care trebuie lăsate pe pom. Cele care merg în sus, cum sunt astea două, trebuie tăiate."
Un gospodar din Bihor a încercat, la început, să se descurce singur. Abia când a văzut că un sfert din recoltă se usucă pe crengi, a cerut ajutorul.
Mihai Banuți, fermier: "Întotdeauna specialistu-i în domeniu și cunoaște: și când se stropește pomul și când se sapă și când se tunde. A fost care n-a executat lucrările la timp și nu i-a stropit la timp."
Andrei Butișcă, horticultor: "Toată lumea plantează doar că nu știu ce să facă cu pomii, nu au producție. Posibil din probleme financiare, bănuiesc, și cred că pot să facă ei și treaba specialistului."
Ruben Budău, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea: "Pot face diferența. Un sfat bun, o consultanță bună, cu siguranță că ajută fermierii să aibă un beneficiu foarte mare și, practic, să maximizeze investițiile pe care le-au făcut."
Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: "Suprafețele plantate cu arbori și arbuști fructiferi au crescut, din punctul nostru de vedere, semnificativ. Fără un specialist nu poți să te dezvolți la un nivel competitiv cu ceilalți concurenți pe acea piață."
Numai în Bihor, în ultimii doi ani, suprafața cultivată cu livezi și arbuști fructiferi - cum sunt murul, afinele sau alunii - s-a dublat, de la 1930 la aproape 3800 de hectare. Multe din acestea au fost făcute pe bani europeni, însă...
Octavian Dan, consultant agricol: "Puține dintre ele vor reprezenta o concurență pentru Polonia, pentru Ungaria, pentru țările care, în mod tradițional, aduc fructe în România. Cauza principala este lipsa specialiștilor și chiar și cei puțini care sunt, nu sunt consultați și asta duce la o densitate a plantelor mult prea redusă, pentru ca producția să fie una competitivă."
Specialiștii spun că, la o producție de 30-40 de tone de mere la hectar, e greu să-i concurezi pe polonezi, de exemplu, care scot 70-80 de tone. Iar fără o întreținere specializată a livezilor, multe din plantații vor deveni doar niște investiții pierdute.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , agricultura , fermieri , livada , livezi
Dată publicare: 16-02-2019 18:50