Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Români opriţi la aeroport fiindcă aveau tot porcul în bagaje. "Pune înapoi cârnatul"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu bucate tradiţionale în geamantan, romanii iau zilele acestea cu asalt aeroporturile din întreaga ţară, în speranţa că ai lor, care trăiesc de ani buni peste hotare, vor avea gustul de acasă, pe masa de Crăciun.

Din bagaje nu lipsesc cârnaţii, zacusca sau slăninuţa. Atenţie însă, dacă în România preparatele trec uşor de controlul vamal, în ţări precum Emiratele Arabe sau Turcia sunt complet interzise, pentru că sunt din carne de porc.

O familie din Cluj a plecat cu porcul în geamantan, la propriu. Oamenii vor să ajungă în Spania la cei doi copii care lucrează acolo. Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor aeroportului să constate că valizele lor erau pline ochi - cu şuncă, caltaboşi şi cârnaţi. Două bagaje de aproape 70 de kilograme, peste limita admisă. Aşa că mai multe şiruri de cârnaţi au rămas în România. "Pune înapoi un pic, un cârnat. E bine acum. Cârnaţi, slănină, caltaboşi, jumări, untură. Am tăiat porcul, am acolo doi copii şi trei nepoţi. Stau vara la ţară la 76 de ani muncesc să pot să le dau şi lor. Astea toate îs eco", spun oamenii.

Aceste imagini au devenit o obişnuinţă în această perioadă. La cele mai multe companii aeriene bagajele de mâna nu trebuie să depăşească greutatea de 10 kilograme. Aici puteţi pune hainele, maxim 100 de ml de lichide şi alte produse solide cum ar fi în această perioadă cârnaţii. De preferat ar fi ca preparatele tradiţionale să fie puse în băgăul de cală şi tot acolo veţi pune şi băuturile spirtoase.

Atenţie la zacusca. Evitaţi să o luaţi în bagajul de mână ca să nu rămâneţi fără ea. Specialiştii în legislaţia aviatică spun că anumite companii ar putea chiar să vă interzică să veniţi cu produse alimentare la bord.

Citește și
Rareş Năstase
La escală își dă românul arama pe față. “S-a format coada, noi ne-am așezat de proști?”. Rareș Năstase, mărturii din aeroport

Iuliu Pop, director adjunct Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca: "Mai sensibile sunt destinaţiile spre Turcia şi Dubai unde pot fi limitate sau chiar interzise cantităţile. Dar repet la destinaţie, la plecare pot pleca."

Cei care permit mâncare la bord, le recomanda pasagerilor să se gândească mai bine, mai ales în situaţia în care bagajele s-ar putea rătăci.

Tudor Constantinescu, Director Comercial Blue Air: "Dacă se trimite în altă parte. Va lua câteva zile. şi ar putea să se strice mâncarea..."

Riscaţi să aveţi probleme dacă aveţi preparate, în special din carne, şi peste Ocean. De pildă, în Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult