Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vă place să mâncaţi biscuiţi crocanţi, coaja prăjită de pâine, cartofi bine rumeniţi sau o bucată de carne lăsată mai mult pe grătar? Greşit! Potrivit Comisiei Europene, toate acestea au un conţinut ridicat de acrilamidă, o substanţă cancerigenă.

Drept urmare, de anul acesta, şi în România producătorii trebuie să testeze alimentele prăjite şi să păstreze anumite limite.

Ca să nu ne speriem, specialiştii în nutriţie ne spun din start că nu trebuie să renunţăm la mâncărurile preferate, ci doar să fim atenţi cât de mult le prăjim sau le coacem.

Acrilamida apare atunci când produsele care conţin amidon şi zahăr sunt gătite la peste 120 de grade Celsius.

Nastasia Belc, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București: ''Painea coaptă ştim ce frumos miroase, dar atunci când tratamentul termic este mai puternic şi pe o perioadă mai mare, se formează acrilamida. Să nu luăm pâinea prea închisă la culoare, prea prăjită, să avem grijă când mâncăm grătar cu dungile alea negre, să nu îl ardem prea tare, să nu prăjim ceapă prea tare acasă - creşte conţinutul de acrilamidă foarte mult. Când prăjim cartofii, să fie aurii nu bruni, când prăjim carnea, legume - la fel.''

Citește și
cina
Cum alegem mâncarea pentru o cină unică şi irepetabilă. Recomandările specialiştilor

Uniunea Europeană a emis anul acesta o recomandare prin care ne sugerează să reducem conţinutul de acrilamidă. În cazul cartofilor, de exemplu, ar fi bine să să fie prăjiţi între 160 şi 175 de grade, iar dacă sunt copţi, între 180 şi 220 de grade.

De asemenea, cartofii trebuiesc spălaţi şi ţinuţi în apă între 30 de minute şi două ore înainte să ajungă în tigaie.

În Laboratorul de bioresurse alimentare din Bucureşti au fost făcute deja mai multe tipuri de analize. Specialiştii au găsit depăşiri mari în special la biscuiţi, la cei clasici cu sare sau la cei digeşti cu cereale şi fructe ori scorţişoară. Cu valori scăzute au ieşit produsele din porumb cum sunt pufuleţii.

Corina Zugravu, nutriționist: ''Întotdeauna am mâncat covrigul ars şi am mâncat coajă de pâine arsă. Ei bine, sunt zonele care au cantitatea ce mai mare de acrilamidă. Se pare că ar avea acţiune cancerigenă."

Nastasia Belc: ''Pana în 2002 nu ştiam nici potenţialul cancerigen al acrilamidei, nici că se formează în alimente şi totuşi am trăit până acum. Dar dacă vrem să trăim mai sănătos şi mai mult, să avem grijă.” Pe lista neagră se afla şi cafeaua, care poate conţine acrilamidă, dacă este prăjită prea tare.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult