Premieră pentru România: 7 cupluri gay au dat statul în judecată la CEDO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Ei spun că, în lipsa unei căsătorii între persoanele de acelaşi sex, ar trebui reglementat măcar parteneriatul civil. Astfel s-ar putea reprezenta reciproc în instituţiile statului, la nevoie.
14 persoane de acelaşi sex, susţinute de asociaţia Accept, care militează pentru drepturile persoanelor gay, acuză statul român de descriminare pentru că ar fi încercat, în mod activ, să interzică obţinerea unor forme de protecţie juridică de către aceste cupluri.
Iustina Ionescu, avocat Asociaţia Accept: "În România nu există lege a parteneriatului civil adoptată şi căsătoria este interzisă pentru persoanele de acelaşi sex. Cu acest refuz, ne-am adresat mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care are deja o jurisprudenţă foarte clară în care a stabilit că statele au obligaţia să adopte aceasta legislaţie pentru a asigura protecţia familiilor gay, la fel ca în cazul familiilor heterosexuale."
Premieră pentru România
Este pentru prima dată când cupluri de acelaşi sex din România ajung la CEDO pentru a solicita respectarea articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului ce face referire la dreptul la viaţa familie şi parteneriat civil.
Teodora Ion, director Accept: "Nici o instanţă din România nu ne mai poate da ceva semnificativ care să afecteze toată comunitatea. Există deja decizia CCR care clarifica pentru toată lumea faptul că trebuie reglementat parteneriatul civil. Mai puţin pentru Parlament."
În plus, membrii asociaţiei au anunţat că vor susţine gratuit în instanţă la CEDO şi alte cupluri gay din România, care vor să se alăture demersului.
Florin Buhucean: "Statul român trebuia de multă vreme să o facă, de asta nu vom mai aştepta. Ne apărăm familiile şi a sosit timpul că toate aceste 7 familii să se apere în instanţă, având în vedere că în România am eşuat."
Victor Ciobotaru: "Nu doresc o recunoaştere a familiei mele din partea bisericii, pentru că Dumnezeu ştie deja că îl iubesc pe partenerul meu. Însă am nevoie de recunoaştere din partea statului."
În prezent, aproximativ 10% din populaţie are o viaţă de cuplu fără recunostere juridică. Iar lipsa acestui statut poate crea probleme.
Dacă vorbim despre un accident, iar unul dintre parteneri este internat în spital, celalat nu este recunoscut ca fiind aparţinător, în plus nu pot sta unul lângă altul la medic şi nu pot decide pentru cealaltă persoană în cazuri de forţă majoră.
Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului de către cele 7 cupluri gay este deocamdată în curs de verificare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , proces , cedo , discriminare , gay
Dată publicare: 18-06-2019 19:58