Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea lui Roxi, ursoaica ținută 12 ani după gratii: ”Îmi pare rău că pleacă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poveste cu final fericit la grădina zoologică din Bârlad. Roxana, o ursoaica de 14 ani, care stătea într-o cușcă, pe ciment, înconjurată de gratii, a fost transferată către Sanctuarul de la Zărnești.

Acolo, specialiștii o vor ajuta să se adapteze traiului în natură.

Bietul animal a trecut printr-o perioadă traumatizantă în Constanța. Familia care a ținut ursoaica în primii doi ani și jumătate de viață o exploata pentru fotografii cu turiștii...

Ajunsă la zoo, biata de ea a fost incapabilă să comunice cu semenele ei.

Roxi, așa cum era alintată de îngrijitori, nu s-a putut adapta la condițiile din grădina zoologică, deși acolo există un spațiu verde și o mică piscină pentru animale. Timp de 12 ani, biata ursoaica a stat retrasă într-o cușcă betonată, înconjurată de gratii din fier.

Valeriu Carabat, directorul Grădinii Zoologice Bârlad: ”În toată acea perioada, condițiile în care a fost cazată nu erau corespunzătoare, a apărut această deviere de comportament. E un animal retras, nu s-a acomodat cu celelalte 2 femele.”

Citește și
nava oi
Echipele speciale încearcă să salveze cele 14.000 de oi din nava scufundată

Impresionați de drama ei, vizitatorii au luat legătură cu o asociație pentru protecția animalelor din Brașov. Și în sfârșit, marți dimineață, voluntarii au ajuns la Bârlad. Ursoaica a fost tranchilizată și pregătită atent pentru un drum de mai bine de 4 ore către rezervația din Zărnești, unde va locui în condiții de semi-libertate.

Îngrijitor Zoo Bârlad: ”E un animal foarte bun. Îmi pare rău că pleacă de la noi, dar poate se duce la mai bine.”

La Zărnești, ursoaica va avea o perioada de acomodare și se vor face eforturi pentru recuperarea ei emoțională.

Paula Ciortoș, vicepreședinte Asociația "Milioane de prieteni": ”Sperăm să se adapteze cu natura, pentru a ajunge în țarcurile mari. Cu ea vor fi 106 urși. Să sperăm că va avea o viață fericită și se va adapta la mediul natural. Sanctuarul e pentru urșii din captivitate, care nu au nicio șansă șase reintegreze în natură.”

La Zărnești, odată adaptată, ursoaica de 14 ani ar putea trăi încă o dată pe atât sau chiar mai mult, spun veterinarii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult