Peştele, căutat de români doar în post. Prejudecăţile din cauza cărora e evitat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aşa se face ca înainte de Buna Vestire s-a triplat volumul importurilor. Din nefericire, tot preţul este cel care îi ţine pe cumpărători departe de peştele gras, care - arata studii recente- scade cu până la 30 la sută riscul de a face infarct şi atac cerebral.
În multe familii, o masă cu peşte este un eveniment. Nu-i de mirare că, anul trecut, consumul de peşte pe cap de locuitor a fost de 10 ori mai scăzut ca în Spania.
De teamă vremii, oamenii îşi fac provizii pentru duminică, atunci când avem prima dezlegare din postul mare. 85 la sută din marfa este adusă din străinătate.
Peştele este printre puţinele superalimente care nu a atras mari controverse apar periodic zvonuri despre anumite specii care ar proveni din ape uzate sau care ar conţine un nivel depăşit de metale grele. Însă autorităţile noastre neagă aceste informaţii, fac periodic teste şi în lipsa unor dovezi mergem pe mâna lor. Cumpărătorii sunt încă marcaţi de preconcepţii. Întâi, ca produsele de acvacultura n-ar fi sănătoase. Apoi, fac comparaţii cu alte tipuri de carne, mai ales la preţ.
Dr Damian Şerban, nutriţionist: „Putem să ne bazăm pe el ca sursă importantă de proteină. E bine să variem, dar dacă nu, cel puţin să existe. Adică decât să nu consumi deloc peste, mai bine unul şi bun.”
Nu uitaţi totuşi că e un produs perisabil, chiar dacă e mult mai frig ca în anii trecuţi. Cum l-ai luat, ar trebui imediat eviscerat, obligatoriu scoase branhiile care sunt puternic vascularizate, îl porţionezi şi îl pui în frigider, în jur de 0 grade.
Guvernul britanic a ajuns la concluzia că dovezile sunt destul de convingătoare, încât să emită o recomandare generală spre populaţie. Ideal e să să avem două porţii de peşte pe săptămână, dintre care una de peşte gras.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 21-03-2018 19:21